Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Nowe akwarium stary sprzet
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium stary sprzet  (Przeczytany 2163 razy)
neu
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2010, 14:14:54 »

No wlasnie dzis kupilem sobie akwarium 160 Litrow
i nie mam tyle miejsca zeby stare stalo z nowym w pokoju a ja zebym czekal az nowe dojdzie do siebie po drugie mam sprzet tylko na 1 akwarium , chcialem sie spytac czy moge zrobic taki tricks,
ze po prostu przeniose wszystko ze starego akwarium tzn ( kamienie , piasek , rosliny filtry itd itd ) jednym slowem wszystko co w nim jest do tego nowego bez wiekszych szkod dla procesow chemicznych i biolgicznych w wodzie,
Jednym slowem czy moje akwarium bedzie dojrzale ? w sumie caly ten mikro swiat mam od miesiecy wychodowany jedyne czego nie bylo by w nowy to po prostu glonow z szyby ktorych i w starym duzo nie bylo ? Nawet wode przeleje stara cala.

DODATEK :
Zmiana bedzie z 60 L akwa  wiec bedzie tak naprawde 100 litrow swiezych...
niestety mam tylko 50 litorw odstanej wody , reszta bedzie z kranu.

aha oraz chcialem sie spytac czy moj filtr AquaBall 130 da rade wypelnic dobra robote na 160 litrach ?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 15:02:54 wysłane przez neu » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2010, 15:24:58 »

Akwarium bedzie dosc dojrzale podwarunkiem ze nie bedziesz plukal zwiru tzn. mozesz tylko 2 cm. na wierzch dac czystego zwiru bo syf ze zwiru zabrudzi ci wode. Co do filtra to on jest za slaby nie da rady musisz kupic nowy. Polecam Ci kubelkowy. Ja mam chinski filtr sunsun hw 303b - on jest z lampa UV i ma 1400L/h. Kup sobie tej samej firmy tylko taki ktory ma przeplyw wody mniejszy, zaraz Ci znajde.

Tu masz liste tych filtrow:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=hw&from_showcat=1&category=16012&change_view=1
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 15:28:08 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
neu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2010, 21:43:26 »

Oki spoko , wielkie dzieki za pomoc oraz przykladowy filt z jego ocena
dzis wlalem 50 L kranowki 50 L odstanej i pare specyfikow ( typu bakterie ) oraz skladniki odzywcze dla roslin zostawie to na pare dni i wtedy jak juz zmatuje nowa grzalke ( mocniejsza ) oraz jak radzisz jakis filterek lepsiejszy - przejde do przenoszenia fauny i flory ze starego akwa.

Prosze juz nie pisac no chyba ze ktos ma jakies jeszcze wazne uwagi z gory dzieki.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2010, 22:01:11 »

Narazie nawozow nie wlewaj, bo Ci sie glony moga wysypac.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: