Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sposob na wylawianie slimakow  (Przeczytany 3132 razy)
MorpHDoc
Nowy
*

« : Sierpień 08, 2010, 13:25:57 »

Nie jestem pewien czy to juz nie bylo kiedys omawianie, wiec z gory przepraszam! (z gory tez przepraszam ze brak polskich znakow, mieszkam za granica i nie mam polskiej klawiatury)

A wiec, chyba kazdy z nas mial/ma badz bedzie mial problem ze slimakami w akwarium. No wiec ja rowniez takowy mam. Reczne wylawianie jest dla mnie zbyt trudna i mokra robota, w dodatku rybki sie boja mojej duzej reki. Sposoby na salate i inne warzywa nie dawaly zadnych rezultatow, a pulapki nie chcialem kupowac. Slimak helena, ktorego mam od 3 tygodniu praktycznie nic nie je, a jeden vs setki nie da rady. No wiec postanowilem wymyslic jakis inny sposob. I tak o to wymyslilem 'slomke' na slimaki.

A wiec co potrzeba?

- gruszka do nosa dla niemowlat
- jakis kijek
- gumka recepturka
- rurke, taka do napowietrznania.

1. Wiarzemy rurke do kijka za pomoca gumki recepturki.

2. Do drugiego konca rurki przyczepiamy gruszke do nosa

3. I tak o to mamy gotowa 'slomke'

4. A tutaj rezultat po kilku braniach

Mam nadzieje, ze wam sie to rowniez przyda.
Mateusz93
Zainteresowany
**

54l (profil)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2010, 13:55:01 »

Ja osobiście miałem 3 Helenki, które też myślałem że nic nie jedzą, bo ślimaków miałem kilkadziesiąt na pewno. Ale po około 2-3 tygodniach już mało co ślimaków było, natomiast na żwirku zostawało sporo pustych muszelek. Helenki nawet mi się rozmnożyły i miałem kilka malutkich Wink Wg. mnie Helenki są bardzo dobre na ślimaki, tylko trzeba chwilkę poczekać, lub mieć ich ciut więcej.

Pozdrawiam! Wink

MorpHDoc
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2010, 14:26:48 »

U mnie tez jest kilka pustych, ale wylowilem troche, reszte zostawiam slimakom. Poprostu wczesniej, gdy nie mialem helenek ( i nie kazdy ma dostep do helenek) probowalem wymyslic sposob na nie, kiedy inne zawodza. Smiley
krzyskoffeina
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2010, 20:50:54 »

najskuteczniejszy sposób na ślimaki to wpuścić ze dwie pielęgnice Wink
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2010, 14:55:33 »

Raczej nie, ciekawe czy byś wpuścił 2 pielęgnice do 25l akwarium

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2010, 15:16:18 »

najskuteczniejszy sposób na ślimaki to wpuścić ze dwie pielęgnice Wink
I co te pielęgnice z tymi ślimakami miałyby zrobić?

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2010, 15:32:20 »

Ja słyszałem, że Bocja Wspaniała jest dobrą rybą, jak się chce ktoś pozbyć ślimaków.

Czy ma ktoś z was jakiś odmulacz własnej roboty, bo szkoda mi kasy na te odmulacze typu: http://www.kirysek.pl/akcesoria-dekoracje-odmulacze-c-7_49.html?osCsid=919d0c14dbc35ba81fb28115e5996f5c chodzi mi o te droższe.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 15:37:39 wysłane przez Neon-Innesa » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2010, 20:03:15 »

Temat był już omawiany odmulanie to kiepski pomysł dobrą metodą jest wsadzenie liścia np. sałaty do baniaka, a na drugi dzień się go wyciąga z masą ślimaków na nim.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
papassmerf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2010, 21:45:49 »

Temat był już omawiany odmulanie to kiepski pomysł dobrą metodą jest wsadzenie liścia np. sałaty do baniaka, a na drugi dzień się go wyciąga z masą ślimaków na nim.
ooo tego nie słyszałem, pięknie dziękuję Cheesy jutro sprawdzam, sałata pekińska może być??
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2010, 22:35:42 »

To była metoda Hubikoptera zobacz ten wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nierybiaste/jak-w-sposob-nie-biologiczny-pozbyc-sie-slimakow/15/

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: