MorpHDoc
Nowy

|
 |
« : Sierpień 30, 2010, 23:51:11 » |
|
Sorka, ale mam angielska klawiature, a wiec i brak polskich znakow. Mam takie pytanie, dostalem propozycje kupna dosyc 'osobliwego' akwarium o wymariach 120cm x 60cm x 20 cm (sz. x wys x gl). W sumie zawsze chcialem miec takie akwarium, od dziecka, ale teraz zadaje sobie pytanie, czy takie akwarium jest wydajne? Czy ryby nie beda sie meczyc, czy sprzet do takiego nie jest gorszy itd. Prosze o pomoc  Dziekuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2010, 08:29:34 » |
|
Jest dobre, ale musisz mieć małe ryby (Gupiki, Microrasbory Galaxy itd.), bo jest za wąskie na jakieś większe okazy, a co do sprzętu to sam przecież sobie wybierasz, więc czemu miałby być gorszy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
theng
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2010, 08:50:59 » |
|
A jakie ryby planujesz hodować? Na pewno odpadają pielęgnice (za wąskie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MorpHDoc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2010, 09:52:21 » |
|
Co do ryb to nie mam za bardzo pojecia, ale napewo zbyt duzych nie moge miec. Pewnie jakis standard, typu gupiki, kiryski, neonki, molinezje itp.
A o sprzet chodzilo mi czy w takich przypadkach nie trzeba dokupic dwoch pompek i dwoch grzalek, czy standardowa pompka/grzalka dla akwariow 140litrow wystarczy?
I sorka, mialem napisac drozszy, a nie gorszy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 11:44:26 wysłane przez MorpHDoc »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2010, 13:19:37 » |
|
Grzałka dobierana jest do litrów więc 144l więc 150-200W Filtr najlepiej kubełkowy tak żeby był przepływ wody no i oswietlenie trochę ciązka sprawa bo wysokie i mała głębokosć ale cośtam sobie wymyslisz najważniejsze odblaśniki tak przerobic żeby nie świeciło na boki na darmo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2010, 13:47:42 » |
|
Jak dla mnie trochę beznadziejnie z takim wąskim akwarium... A nie lepiej wziąć 120x40x50 (czyli wg Ciebie "głębokość" to 40 cm). To jest w miarę wąskie akwarium jeszcze, a nie ma problemów z pokrywą i oświetleniem. I przy takich rozmiarach można już w rybach wybierać...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
MorpHDoc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2010, 17:12:04 » |
|
No z oswietleniem bedzie troche gorzej, ale powinienem dac rade. A glebszego akwarium nie moge zalatwic, bo tylko taka mam okazje i poprostu nie wiem czy kupic czy nie (a zaznaczam - za grosze, 50zl). Kolega kiedys kupil, zalozyl akwarium, wytrzymal z 2 miesiacy i usunal, bo nie chcialo mu sie opiekowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2010, 07:17:21 » |
|
Za darmo - jak to mówią - to i ocet słodki  Bierz, najwyżej potem zmienisz. Pokrywę można zrobić, ale cudów ze światłem nie będzie. To bynajmniej nie oznacza, że jest kompletna lipa. Co najwyżej będziesz musiał się skupić na mniej wymagających roślinach - ale za to wpuść jakąś konkretną ławicę (albo dwie) i będzie spoko.... Jest masa pomysłów na urządzenie takiego akwarium...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2010, 07:53:08 » |
|
Fajne wymiary na akwapaludarium 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2010, 08:01:06 » |
|
Zamontujesz po jednej jarzeniówce ciągiem wzdłuż i będzie dobrze. Przy takiej głębokości sporo doświetlenia możesz mieć przez szybę ze światła naturalnego. Pokrywę da się spokojnie zrobić przy takiej małej szerokości, gorzej z długością materiałów  Najlepszy byłby chyba jednak filtr zewnętrzny kubełkowy, pobierasz wodę z jednej strony, a wypuszczasz na drugiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 01, 2010, 08:25:27 » |
|
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad oświetleniem diodami przyjmując wysokość od roślin dennych do oświetlenia wychodzi że żeby oświetlić dno trzeba z 24 stopnie biorąc diody 30-45 stopni i układając je w 2 rzędach masz ładne oświetlenie za kasę zbliżoną do świetlówki Oczywiscie jakieś bardziej wymagające rośliny odpadają ale i tak ciężko bedzie je uchować w tak wąskim akwarium gdzie światło pada tylko od góry więc na górze może i będą rosły ale od dołu juz będą same tworzyć cień i tracić liście
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MorpHDoc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2010, 18:25:35 » |
|
Wlasnie zakupilem akwarium  Co do roslinnosci to raczej nie chce zbyt wymagajacyh, ktore nie potrzebuja az tak duzo swiatla. Ktore polecacie?? Wtedy moglbym zalozyc oswietlenie LED, ktore byloby tansze w kosztach pradu i w sumie ladne swiatlo by dawalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2010, 08:39:49 » |
|
Na ledy to baniak za wysoki wg. mnie wystarczyła by jedna świetlówka T5 - 54W o długości 105cm lub 115cm
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 08:57:14 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
theng
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 02, 2010, 14:59:49 » |
|
A jakbyś je wziął i u szklarza obciął do 40 cm wysokości? Dalej nietypowe ale nie byłoby problemu z doświetleniem dna. W takim akwa świetnie prezentowałaby się jakaś kolorowa ławica (razborki/bystrzyki)i na dnie duże stadko kirysków/piskorków/bocji (tych mniejszych). W górnej warstwie mogły by jakieś danio pomykać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|