Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [ramireza] wytrzeszcz oczu, śnięcie, białe plamy, czerwone plamy ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [ramireza] wytrzeszcz oczu, śnięcie, białe plamy, czerwone plamy ???  (Przeczytany 3124 razy)
gamic1
Nowy
*

« : Sierpień 19, 2010, 23:43:14 »

Witam.

Mam problem z jedną z moich ramirezek  Sad

Wczoraj zauważyłem, że zaczęła się dziwnie zachowywać. Chowała się pod roślinami i cały dzień nie chciała się "pokazać".

Disiaj patrzę, a rybka ma ogromny wytrzeszcz oczu, kolor zmieniła na bardzo ciemny, na płetwie grzbietowej zauwrzyłem jakąś zarośl - jak by na wylot przerosło przez płetwę (jest z obu stron).
Po wnikliwej obserwacji zauważyłem jeszcze kilka mniejszych kropek (przy ogoniei na głowie ). Do tego otarcie  (prawie do krwi) za prawą płetwą brzuszną...
Ryba jest śnięta, nie pływa tylko leży na dnie, bardzo szybko oddycha...
A, i jeszcze przeźroczyste odchody (widać na foto)

Inne ramirezki (jedna duża i jedna malutka) mają się wyśmienicie.

Co to może być Huh Za dużo objawów jak na moje skromne doświadczenie... Undecided

AKWARIUM:  200l
filtr : kubełek JBL e1500 + wewnętrzna pompa+gąbka (jako mechaniczny)
co2 z butli (1 bąbelek na 1 -2 sek)
temp 25 (ale jak były upały to skakała prawie do 30 - ratowałem się podmianą częściową)

PH GH itp - wg mojego wzornika OK - tzn nie zmienia się drastycznie od ... 5 miesięcy ...Huh

Karmię suchym pokarmem Tropicala + raz na tydzień czerwone robaczki.

OBSADA:

2 x skalar
20 x neon inesa
3 x ramireza  (jedna zachorowała - pozostałe dwie nie)
3 x kosiarka
2 x kirysek pstry
1 x bojownik
+ kilka krewetek (ale coraz mniej - bo skalary podrosły)

PS: dodam , że zauważyłem również jednego neona  z problemami z pływaniem - coś jak by pęcherz pławny "nie działał" pływa cały czas w  pionie - zamęczy się...

kilka foto ramirezy:   

1
2
3
4
5
6

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2010, 22:13:57 »

Ta nieszczęsna ryba prawdopodobnie cierpi z powodu heksamitozy, wytrzeszczu oczu i grzybicy.Zobacz czy nie mają też puchlinę, bo później padną. Wydaje mi się że przeniesienie ryby jest konieczne.Sprawdz jeszcze dokładnie par.chemiczne wody/jakość, pasożyty.
gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2010, 21:06:24 »

...rybka zdechła...  Cry

Przeniosłem ją do osobnego zbiornika... ale zaraz padła...

Parametry wody (test paskowy  JBL- wiem, że nie za dokładny):
Ph: ok 7
KH: ok 6
GH:  >7
NO3: 0-10
NO2: 0

Wg wzornika wszystko z wdą jest ok. A jak już pisałem wcześniej parametry nie zmieniają się drastycznie od ok 5 miesięcy...

Jak sprawdzić czy w wodzie nie ma pasożytów Huh
Jak na razie pozostałe ramirezy mają się ok, ale padł mi jeden neon  Huh - ale coś mi się zdaje że tutaj "płetwy mieszały" skalary bo już dość duże są i może stwierdziły, że na żywy pokarm się przerzucą...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: