Witam serdecznie
od około 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem tego gatunku ryb (1 samiec, 2 samiczki). oczywiście przed podjęciem decyzji o zakupie tego gatunku oraz intensywnych poszukiwaniach poczytałem to i owo na forum. w dniu wczorajszym zauważyłem piane pod powierzchnią wody (wniosek - samiec zrobił gniazdo) więc zgodnie z przeczytanymi zaleceniami szybciutko wlałem do baniaczka 20 l wodę na wysokość ok 15 cm ze zbiornika gdzie przebywały prętniki, na powierzchnie wrzuciłem roślinki i wpuściłem samca. woda podgrzana do 28 st. następnie samiczka do towarzystwa (wybrana losowo ponieważ nie udało mi się zaobserwować którą się facet konkretnie zainteresował), akwarium w miejscu gdzie raczej nikt nie przebywa i dla większego spokoju okryte ręcznikiem. teraz okres oczekiwania.
w pierwszym dniu po wpuszczeniu rybek trwały oględziny terenu i kiedy podpatrywałem nic szczególnego się nie działo - myślę: może to nie ta samiczka ??
w drugim dniu samiec zbudował gniazdo

- czyżby to jednak ta dama ??
co teraz dalej ?? wiem że po złożeniu ikry odłowić samicę, później po wykluciu się młodych i kiedy samodzielnie zaczną pływać odłowić samca, delikatnie napowietrzać.
nurtują mnie pytania czy podmieniać młodym wodę ? wiele opinii co do pokarmu - sam nie wiem który wybrać ?
czy możecie mi jeszcze udzielić jakiś wskazówek ??
pozdrawiam waldek