Witam po długiej przerwie w moim hobby postanowiłem do niego wrócić ze względu na stałe zamieszkanie. Zamierzam założyć akwa 300l o wymiarach 120x50x50 cm. Szkło kupię u szklarza. Pokrywę zrobię sam ze sklejki. Będzie to akwarium biotopowe z Azji, gdzie rośliny będą na równi z rybami. Otóż proszę o przybliżenie kosztów takiej imprezy

. Do zakupienia mam:
1. Szkło 300l: u szklarza (jaka grubość)
2. Pokrywa: ze sklejki, będą tam ze 4 świetlówki 54W, czy jest jakaś różnica pomiędzy świetlówkami w zoologicznym za 30 zł, a takimi np Osram Lumilux za 10 zl, może wziąć 2 takie, a 2 specjalistyczne???
3. Filtr wewnętrzny, czy zewnętrzny, o większym przepływie niż zalecany, czy obydwa o mniejszym, a tańsze.
4. Grzałka: dwie słabsze, czy jedna mocniejsza?
5. Testy: ph, kh, gh jakiej firmy?
6. Podłoże: ile i jakie?
7. Na ryby i rośliny mam przeznaczone 250, 300 zł (jakie gatunki polecacie, na pewno gurami, może bocje)
8. Szafkę mam (nie wiem czy będzie, to taka komoda dębowa o grubości blatu 5.5 cm)
Sorry za tyle pytań, ale po tylu latach (

trochę mi wypłukało z głowy i nie orientuję się teraz, co jest dobre, a co shit.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Ad1. 10mm powinno styknąć
Ad2. Chyba różnica w tym że są bardziej energooszczędne
Ad3 Ja bym brał zewnętrzny kubełek . Jakiś JBL Cristall Profi E 900 lub Tetra Tec Ex 1200 . Z cenami tak w granicach 300-370zł.Zawsze są jeszcze inne firmy tansze Aqua lub z górnej półki cenowej Eheim profesional. Wybór należy do Ciebie.
Ad4. Jedna mocniejsza z termostatem 250W powinno styknąć około 70zł, zależy od marki.
Ad5. Też się nie wypowiem jakiś stały miernik CO2 by się przydał,fajna rzecz okolo 35zł.
Ad6. Są rożne nawozy rozmaite żwirki. Ja zawsze mialem drobnoziarnisty żwirek kolorowy i wszystko ładnie rosło 7-8cm.
Ad7. Gurami mozaikowy ładnie wyglądalo by w takim baniaku(zółty lub niebieski jeszcze możesz pomysleć)prętnik karłowaty podobne wymagania.Mi sie podoba jeszcze Gurami księżycowy. ładny jest jeszcze Gurami całujący ale 300l to dla niego za malo raczej.Pewnie smiało mógł by być Bojownik syjamski jeden samiec z 3 samicami też Azja. A z Bocji to podoba mi się Bocja wspaniała.Z roslin to jakies szybko rosnące : Żabienice,zwartki,paprotnice,moczarki,rogatek,pistia,nadwódka,ludwigia. No i mocne w koncu to rybki labiryntowate.
Ad8. Nawet jak gruby blat ja bym pod nim coś postawił jakiś kołek drewniany. Zawsze przy takim litrażu moze sie to ugiąść.
Ja nie uważam sie za jakiegoś doswiadczonego akwaryste. Na forum są lepsi. Napisałem co wiedziałem na temat, bo sam zbieram doswiadczenie w tym pięknym hobby "Akwarystyce"