Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Tło z mchów: weeping i christmas - ile potrzeba ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tło z mchów: weeping i christmas - ile potrzeba ?  (Przeczytany 1364 razy)
dj_rey
Nowy
*

« : Lipiec 31, 2010, 18:25:25 »

Mam dwa zbiorniki po 25l i chciałbym zbudować w nich tła z mchu przytwierdzonego na siatce. W jednym akwarium weeping moss, a w drugim christmas lub taiwan moss, ale nie wiem ile gałązek będzie potrzebnych na każdy zbiornik, dlatego pytam doświadczonych forumowiczów.
Jak długo zajmuje zarośnięcie takiego tła w całości (by nie było widać już siatki) ?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2010, 10:57:54 »

Wszystko zależy od warunków w akwarium i tego jakie duże gałązki zdobędziesz. Im więcej dasz mchu na starcie i im lepsze warunki mech będzie miał (światło, CO2, nawozy) tym szybciej zarośnie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2010, 11:57:37 »

Na początek zrób jakiś korzeń z mchem i niech rośnie jak najszybciej we wszystkich kierunkach by mieć go jak najwięcej nie wyobrażam sobie kupować takiej ilości na allegro

Ja miałem tło z mchu w starej 80l ale powiem tak, ładnie wygląda nawet bardzo ale:
- Mchu na tło miałem tyle że zajmował on prawie całe akwarium 54l a na tło wcale dużo nie było go.
- Mech rośnie od siatki więc są małe szanse ze zarośnie miejsca gdzie go nie włożysz.
- Potrzeba sporo światła by u dołu mech chciał rosnąc tak samo dobrze jak u góry do tego światło musi znajdować się pod jak najwiekszym kątem do ścianki bo inaczej od góry szybko porośnie i zagłuszy wszystko co u dołu miałoby rosnąć.

Powodzenia z zabawą  Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: