Witam.
Wiem cos o oczlikach i taich bialych, prawie przezroczystych malych dzdzownic. Kiedys mialem krewetkarium w ktorym bylo tyle krewetek ze nie mialy jak sie pomiescic. Pewnego dnia rano wstaje chce dac krewetkom jesc a tu patrze i 75% populacji nie zyje, co bylo przyczyna? te male robale. Gdy sie przypatrzylem robale siedzialy na niezywych krewetkach i je jadly, na dodatek to cos robi sieci jak pajaki. Postanowilem zbadac dlaczego te robale pokazuja sie co jakis czas w akwarium i do glowy wpadly mi fazy ksiezyca (moze uznacie ze to glupie ale jak macie taki problem, mieliscie to popatrzcie na ksiezyc). Mialem 4 akwaria w tym 2 krewetkaria, w jednym byly same krewetki w drugim krewetki i narybek gupika. Z tymi fazami jest tak: 3 dni przed lub po pelni pokazuja sie te male robale oraz 3 dni przed i 3 dni po nowiu tez sie pokazuja. (zrobilem sobie tabelke by sie nie pomylic...). Od kiedy zaczalem sobie sprawdzac kiedy pokazuja sie te robale i zaczlo mi sie to sprawdzac to kiedy bylo tydzien przed pelnia lub nowiem wrzucalem narybek gupika do krewetkarii i mniej karmilem krewetki, to powodowalo ze robale sie nie pokazywaly. Jesli jest czarny bazalt w podlozu to jest to najgorsze podloze jakie moze byc jesli chcecie sie uchronic przed robalami, najodpowiedniejsze podloze to piasek kwarcowy. Jesli macie to co ja mialem to powinno to pokazywac sie w tym samym czasie. Gupiki jedza te robale ale nie zjedza wszystkich i juz zawsze beda. Ja przez nie stracilem kiedys kilkaset krewetek oraz wiadra mchow itd.
Mam nadzieje ze pomoglem.
Pozdrawiam i zycze sukcesow