Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Dobór podłoża - czy jest sens inwestować w Amazonię bez CO2?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór podłoża - czy jest sens inwestować w Amazonię bez CO2?  (Przeczytany 11073 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 24, 2010, 14:09:22 »

Dlatego firanka imho to najgorsze rozwiązanie. Im siatka sztywniejsza tym łatwiejsze wyciągnięcie/odcięcie rośliny. Rozwiązanie to testowałam przez półtorej roku u siebie a od 2008 r nadal mam w akwarium z paletkami gdzie wyrywanie dużej ilości vallisnerii to standard. Użyłam plastikowej, sztywnej moskitiery z Praktikera i jestem bardzo zadowolona.

Co do podłoża to ActiSubstrate (albo jego następca NaturalSubstrate firmy AquaKris, niestety ciężko go dostać) jest polecany także do akwariów bez CO2. Powinno się sprawdzać przez 5-6 lat. To bardzo dobre podłoże.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #16 : Lipiec 25, 2010, 12:53:48 »

sam stosuję podłoże Natural Substrate, nie zastosowałem firanki ani moskiteiry, pozwalam roślinom rozrosnąć się, a w przypadku nadmiaru odcinam jak najniżej się da.
To co zostanie pod powierzchnią rozłoży się z biegiem czasu dając substancje odżywcze dla roslin.
Co do dostępności tego podłoża nie mam problemu z jego pozyskaniem, kto jest zainteresowany proszę na priv pisać. Ot taka samoreklama mam nadzieję że nikt się nie pogniewa, a wręcz przeciwnie będe mógł pomóc   Wink
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: