Witajcie, akwarium, o którym mowa to założone 6 lipca br. 30-litrowe krewetkarium. Dnia 11 lipca zmierzyłem parametry i choć mierzone paskami JBL 5in1, to z dystansem im ufam. Wynosiły one tego dnia:
NO
3- 15
NO
2- 0,1 (choć bardziej 0. Byłem nastawiony, że poziom azotynów będzie większy; teraz mam wątpliwości co do ich wykrycia. Nie było kobiety pod ręką...
GH 7
KH 2
pH 7
Po miłym zszokowaniu wpuściłem 1,5 rocznego gupika, który wiele przeżył (począwszy od prośby siostry o nakarmienie przez nią ryb

przez 32 stopniowe upały po epidemię puchliny i ospy). Żyje do dziś i wcale mu się nie dziwię.
Ponownie parametry zmierzyłem 17 lipca.
NO
3- 20
NO
2- 0
GH 7
KH 6 (pojawiła się kobita pod rękę)
pH 7,2
Dziś (20 lipca) zmierzyłem parametry i:
NO
3- 30
NO
2- 0 (pasek koloru ecru [ekri], zabrudzony, ale nie zaróżowiony)
GH 8
KH 6
pH 7,2
Tegoż dnia wpuściłem krewetkę red cherry, która przez kilka miesięcy wraz z gupikiem żyła w BW z neonami i kirysami. Jest już w akwarium cały dzień i nadal żeruje. To dobry znak.
Filtr elite mini 3,1W
Grzałka z promocji w akwarystycznym 50W z termostatem
Temperatura po upałach spadłą do 27*C, wcześniej nie dopuszczałem przekroczenia 30*C (świeciłem tylko przy karmieniu we wszystkich akwariach)
Oświetlenie żarówka 25W i wbrew pozorom jest ciemno.
Żwir kwarcowy czarny granulacja 1-3mm
Pod nim warstwa substratu poleconego przez „sprzedawcę” bez nazwy, ale spisuje się w drugiej roślinnej 30-ce rewelacyjnie.
Rośliny:
Dużo vallisnerii różnych niskich gatunków
Hygrophilia polysperma i polysperma rosanervig (z roślinniaka po 2 gałązki wziąłem na spróbowanie)
2 duże i 5 małych gałęzatek
5 malutkich saggitarii
Taka trawka dorzucona jako gratis 2 z 5 się chyba przyjęły
1 pelia
2 gałązki rogatka
1 kępka mchu jako gratis siedzi na korzonku.
Rybki i inne żywe:
1 gupik weteran
1 krewetka RC weteranka
3 zatoczki przyniesione z jakąś roślinką tudzież z kamyczkami.
Proszę zatem o opinię znawcy wody: czy mogę stopniowo zacząć wpuszczać po 2 RC? Chciałbym po 2 na tydzień tak do 10 sztuk tak, aby były z różnych źródeł. Więcej na razie nie chcę, bo boję się założyć sklep z krewetkami, tudzież kupować piąte akwarium i mieć jedenaste w rodzinie na głowie…
Czy jeszcze czekać?

Pozdrawiam wszystkich gorąco w te upalne dni...
wbchgkv