Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami marmurkowe- pytania  (Przeczytany 5135 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Lipiec 16, 2010, 11:02:03 »

Niedawno zakupiłam 7 sztuk Gurami Marmurkowych. Niestety wiem jeszcze bardzo mało na temat tych rybek więc liczę na Waszą wiedzę. I tak ciekawi mnie...
1. czy u tej odmiany płeć rozpoznaje się po kształcie (ostrych lub zaokrąglonych) płetw jak u Gurami Dwuplamego?
2. u jakiej wielkości rybek można to już rozpoznać? Moje w tej chwili mają jakieś 4,5- 5cm
3. Jaki układ płci przy tych Gurami jest najlepszy? Jaka ilość maksymalna może zostać? Akwa 300l

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2010, 07:40:26 »

gurami marmurkowy, dwuplamy i zloty to ten sam gatunek tylko inna odmiana barwna
płeć możesz już rozpoznać - rybki są wystarczająco duże, a co do rozróżnienia płci to tak jak przy każdym gurami - samiec ma dłuższą i zaostrzona pletwę grzbietową i odbytową. poza tym samiec będzie miał grubsze wargi
Lepiej by była przewaga samic. dwie do jednego będzie ok

Kris
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2010, 10:13:22 »

o rany...to ja chyba na 7 sztuk trafiłam same samice. Niech to piorun Sad

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2010, 12:02:35 »

obyś się myliła. poczekaj jeszcze chwile, a nóż widelec coś się jeszcze zmieni
choć 5-ciocentymetrowe ryby powinny już wykazywać dymorfizm płciowy

Kris
stasiek50
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2010, 15:54:16 »

Często się zdarza,że u samców gurami płetwy grzbietowe wydłużają się po osiągnięciu 7cm.A zaokrąglenia przy 4,5cm to pojęcie względne.Poczekaj kilka tygodni.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2010, 17:38:17 »

będę czekała, niech sobie spokojnie rosną dopóki w akwa jest spokój. Jak się zaczną jakieś groźne potyczki lub rybki będą już naprawe tak duże że nie będę miała wątpliwości co do płci to dopiero pomyślę o zamianie.

dziękuję za odpowiedzi.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: