Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « FLUVAL 305 czy JBL Cristal Profi e900 - co polecacie?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: FLUVAL 305 czy JBL Cristal Profi e900 - co polecacie?  (Przeczytany 12062 razy)
lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Luty 07, 2010, 10:42:47 »

czarne worki to węgiel aktywny... (u mnie lezy sobie bo to jest do oczyszczania środków chemicznych) białe rurki to ceramika (którą daj na samą górę..) u mnie w 304 pod ceramiką są kamienie jakieś zielone do oczyszczania a pod kamieniami gąbka.. noi po boku jak w każdym fluvalu gruba warstwa gąbki do czyszczenia...
kupując fluvala będziesz spał bezpiecznie i spokoje (fluvale są cichutkie)
POLECAM FLUVALA u mnie pracuje już 4 rok i z rzeczy które wymieniałem to uszczelki i rączkę Embarrassed którą ułamałem bo nie posmarowałem uszczelki silikonem i zamocno cisnołem (ale to koszt 10zł a jak wiadomo człowiek uczy się na błędach..)

„Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.”

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(324)-brzankarium-lukaszn/
HanibalX2
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 19, 2010, 10:03:04 »

Również przymierzam się do zakupu Fluvala 305, mam pytanie do osób posiadających ten filtr jak jest z klarownością wody. W tym momencie posiadam tetrę EX700 i jak dla mnie ten filtr to jakaś tragedia. Nie dość że w wodzie cały czas pływa jakiś syf to przepustowość podawana na 700l/h to normalnie jakaś bajka. Sądząc po wylocie nie ma nawet 300 (zaworki odkręcona na maksa)
Infidel
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 19, 2010, 10:44:59 »

Witam,

Co prawda jest to mój pierwszy post ale nie pierwszy Fluval Wink
Miałem 7lat model 304 w baniaku 240L i również 7 lat 404 w 400L. Oba nigdy mnie nie zawiodły a rozwiązania w nich zastosowane ułatwiają życie ( choć fakt ręczne zalewanie jest czasochłonne ale to wg. mnie mały minusik ). Miałem małą przerwę w akwarystyce ale w tym lub w przyszłym tygodniu startuje nową 240-stkę. Wczoraj kupiłem nowsze modele czyli 305 - będzie robił za mechaniczny i 205 - biologiczny. Fluval wprowadził ciekawe rozwiązanie mocowania węży na szybie akwarium za pomocą dwuczęściowych "klipsów" zapinanych na wężu i jest to duże usprawnienie patrząc na starszy model.
Co do klarowności wody przy stosowaniu Fluvali...zawsze była czysta.

Przed zakupem poczytałem fora, pogadałem na giełdzie na Równej z ludźmii wszyscy odradzali Tetrę a do JBL od razu trzeba kupić uszczelkę, więc nie zmieniłem marki i jestem zadowolony. Fakt Fluvale mają krótszą gwarancję i droższe części zamienne jak i akcesoria ale mnie to nie odrzuca ,bo doświadczenia z tymi filtrami mam bardzo dobre. Dla mnie lepszy jest tylko Eheim...a może nawet porównywalny ( tylko nie bić za ten tekst Smiley)

Wink

MESS WITH THE BEST, DIE LIKE THE REST
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 19, 2010, 10:55:15 »

Witam,

Co prawda jest to mój pierwszy post ale nie pierwszy Fluval Wink
Miałem 7lat model 304 w baniaku 240L i również 7 lat 404 w 400L. Oba nigdy mnie nie zawiodły a rozwiązania w nich zastosowane ułatwiają życie ( choć fakt ręczne zalewanie jest czasochłonne ale to wg. mnie mały minusik ). Miałem małą przerwę w akwarystyce ale w tym lub w przyszłym tygodniu startuje nową 240-stkę. Wczoraj kupiłem nowsze modele czyli 305 - będzie robił za mechaniczny i 205 - biologiczny. Fluval wprowadził ciekawe rozwiązanie mocowania węży na szybie akwarium za pomocą dwuczęściowych "klipsów" zapinanych na wężu i jest to duże usprawnienie patrząc na starszy model.
Co do klarowności wody przy stosowaniu Fluvali...zawsze była czysta.

Przed zakupem poczytałem fora, pogadałem na giełdzie na Równej z ludźmii wszyscy odradzali Tetrę a do JBL od razu trzeba kupić uszczelkę, więc nie zmieniłem marki i jestem zadowolony. Fakt Fluvale mają krótszą gwarancję i droższe części zamienne jak i akcesoria ale mnie to nie odrzuca ,bo doświadczenia z tymi filtrami mam bardzo dobre. Dla mnie lepszy jest tylko Eheim...a może nawet porównywalny ( tylko nie bić za ten tekst Smiley)

Wink

No nie wiem kto ci mówił ze do JBL trzeba od razu kupić nową uszczelkę głowica wraz z uszczelką jest bardzo dobrze dopasowana z kubełkiem a zatrzaski bardzo dobrze trzymają. Ja osobiście trafiłem na wadę fabryczną kubełka ale JBL wymienił wszystko na własny koszt nawet przesyłkę i teraz wszystko hula genialnie.
A z tymi wyciekami to często przez źle złożony kubełek potem uszczelka się niszczy a ludzie narzekają.
O reszcie się nie wypowiadam bo osobiście nie miałem.

Infidel
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2010, 11:06:11 »

Też nie miałem, więc nie drąże tematu. Opinie i fakty są takie ,że czasem zawodzi w nich coś i mają sporo reklamacji. Oczywiście wiele zależy od używania filtra. JBL to dobra firma i jak sam mówisz pozytywnie podchodzą do klienta naprawiając swoje błędy ( czytając Twój temat o problemach z JBL i późniejszą wymianą kubełka na ich koszt ) przyznam, że trochę mnie zdziwiło ,że ludzie tak narzekają ale cóż.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2010, 11:14:43 wysłane przez Infidel » Zapisane

MESS WITH THE BEST, DIE LIKE THE REST
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 19, 2010, 17:14:44 »

Dokładnie JBL to firma która że tak powiem nie kręci jak coś się psuje wszystkie problemy rozpatrują osobno i w 99% wymieniają lub naprawiają to jest ich największa zaleta no i 4 lata gwarancji. A jak już kubełek 100% sprawny to jest naprawdę dobry. Ogólnie to powiem tak JBL dba o klienta.
atylla
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 25, 2010, 04:27:45 »

Zamierzam niedługo wystartować z baniaczkiem 140l. Naczytałem się sporo i w końcu postanowiłem wybrać jednego  z dwóch filtrów, tj. FLUVAL 305 lub JBL Cristal Profi e900. Nie wiem też czy nie będą zbyt duże do mojego 140 litrowego baniaczka - wyczytałem jednak, że w trakcie użytkowania wydajność może spadać o 50%.
Bardzo proszę o Wasze opine
Kupiłem pół roku temu  JBL Crystal Profi e700 już drugi raz jest w naprawie, głośna praca.
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2010, 10:09:57 »

Jeżeli e700 pracuje ci głośno to zrób to co napisałem w jednym z postów pomoże na 120%
http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/kubelki-tetra-ex-700-vs-fluval-305-vs-jbl-e900/
atylla
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 08, 2010, 14:11:14 »

Zamierzam niedługo wystartować z baniaczkiem 140l. Naczytałem się sporo i w końcu postanowiłem wybrać jednego  z dwóch filtrów, tj. FLUVAL 305 lub JBL Cristal Profi e900. Nie wiem też czy nie będą zbyt duże do mojego 140 litrowego baniaczka - wyczytałem jednak, że w trakcie użytkowania wydajność może spadać o 50%.
Bardzo proszę o Wasze opine
Kupiłem pół roku temu  JBL Crystal Profi e700 już drugi raz jest w naprawie, głośna praca.
Po miesiącu otrzymałem nowy filtr , chodzi na razie bez zarzutu.
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Lipiec 13, 2010, 21:16:55 »

Czy fluval 305 jest bardzo cichy?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: