Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coop123 - 200litrów- ogólne  (Przeczytany 5435 razy)
coop123
Nowy
*

« : Marzec 12, 2011, 01:19:30 »

Akwarium - 200 litrów wymiary: 100 x 40 x 50 cm (dł szer wys)
Filtr - zewnętrzny kubełkowy JHW-303 B z lampą UV
Oświetlenie - 2x 36W + 2x 30W(z czego jedna 30W wyłączona)
Grzałka - Tetra Tec HT 200

Podłoże - Ziemia ogrodowa + Filtus Floran przysypane czarnym żwirkiem bazaltowym

Woda
pH=7,4
TwW KH - 8on
TwO GH - 18on
NH3 - 0 mg/l
NO2 - 0 mg/l
NO3 - <10 mg/l
PO4 - <1 mg/l
Fe - ~0,5 mg/l

Nawożenie
- raz-dwa razy na miesiąc (jak mi się przypomni) Ferro-Aktiv + Aqua Plant  Tropical
Czasami CO2 z bimbrowni, ale i bez niego rośliny pięknie rosną.

Flora
żabienica amazońska
żabienica ocelot zielona
żabienica ocelot brązowo-czerwona
nadwódki
kryptokoryny
nużańce
anubiasy
lotos
samolus solankowy
Mikrantemum okrągłolistne
hydrocotyle
bacopa
mech, wątrobowiec
i inne

Fauna
2x Tęczanka neonowa (Melanotaenia praecox)
2x Tęczanka Parkinsoni (Melanotaenia parkinsoni)
1x Tęczanka Boesemana (tęczanka wspaniała) (Melanotaenia boesemani)
1x Neon Innesa  (Paracheirodon innesi) jakiś niedobitek
2x Kirysek (Corydoras paleatus) + (Corydoras aeneus)
1x Cierniooczek Kuhla (Acanthophthalmus kuhli)
1x Otocinklus przyujściowy (Otosek) (Macrotocinclus affinis)
krewetki Amano, babaulti, red cherry
kilka ślimaków hellena, ampularia fioletowa

luty 2010-zaraz po zalaniu

marzec 2010- próby glossiowe:P - za mało światła i glossia padła

kwiecień 2010

listopad/grudzień 2010- chwile świetności. Po dołożeniu dodatkowych świetlówek rośliny pięknie się rozrosły.

Potem poszedłem do szpitala, mama przekarmiła ryby, a awaria czasowego wyłącznika sprawiła że światło paliło się 24h na dobę w wyniku czego zrobił się syf, kiła i malaria, 3/4 roślin trzeba było wyrzucić bo pokryły się czarnymi glonami, zalęgły się kępy nitek wyglądających jak zielona wata. Mech musiałem wyrzucić praktycznie cały Sad
Dodatkowo plaga zatoczków sprawiała że miałem czarne myśli pozbycia się akwarium. Wziąłem się jednak w garść. Wyrzuciłem to co się nie nadawało do niczego. Zastosowałem chemię przeciw ślimakom (Schneckenstopp!) w wyniku czego pozbyłem się ślimaków co do jednego ale straciłem rogatka, bo chyba był za delikatny na taką mocną truciznę Huh Mimo tego jestem zadowolony z tego preparatu, i jak się okazało jest nieszkodliwy dla ryb i krewetek a dodatkowo unicestwił te watowate glony nitkowe  Grin.
Wymieniłem część obsady, prętnika oddałem do zoologicznego bo ciągle robił pieniste gniazdo choć nie było samicy, gupiki dałem sąsiadowi, a platki jako że cięgle skubały rośliny robiąc sieczkę, zostały żywym pokarmem żółwia Embarrassed

teraz akwarium wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7db25a8750dff5e4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa59242d99d44a70.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a6cf61a569ebac58.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/715251dd1092de97.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c16c7774233788e.html

Mam jeszcze w najbliższych planach pozbycie się tych żabienic ocelot po lewej stronie a zamiast nich posadzić coś "kępiastego" żeby rosło bardziej tak jak po prawej stronie Roll Eyes

czekam na komentarze i porady Tongue
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 00:32:59 wysłane przez coop123 » Zapisane
coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2011, 01:35:26 »

czyżby było aż takie tragiczne że nawet nie warto komentować? Lips Sealed
PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2011, 09:20:49 »

Witam,jak dla mnie jest zarąbiste,dziwi mnie to że tak mało nawozu stosujesz i do tego od czasu do czasu tylko bimbrownia.Rośliny w znakomitej kondycji bardzo ładne.Inni dają tyle nawozu,co2 butla i nie mają takich efektów,pozazdrościć

240l Malawi
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2011, 09:37:56 »

Inni dają tyle nawozu,co2 butla i nie mają takich efektów,pozazdrościć
a może tajemnica leży w doborze roślin, które i przy świetle o połowę mniejszym i zerowym dodatku nawozów także będą rosły i to wcale nie wolno? hmm...? Smiley

obsada to taki trochę miszmasz a jeżeli chodzi o wygląd mnie się nie podoba. Za dużo dużych roślin. Optycznie zmniejszają zbiornik, strasznie ciasno to wygląda.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2011, 10:11:34 »

jak dla mnie najlepiej wyglądało w grudniowej odsłonie. Teraz faktycznie duże rośliny zdominowały zbiornik. Osobiście nie jestem ich fanem. Może pomyśl o jakiś drobniejszych łodygowcach i może coś czerwonego dla przełamania zieleni?
pozdrawiam

PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2011, 10:24:27 »

Inni dają tyle nawozu,co2 butla i nie mają takich efektów,pozazdrościć
a może tajemnica leży w doborze roślin, które i przy świetle o połowę mniejszym i zerowym dodatku nawozów także będą rosły i to wcale nie wolno? hmm...? Smiley

obsada to taki trochę miszmasz a jeżeli chodzi o wygląd mnie się nie podoba. Za dużo dużych roślin. Optycznie zmniejszają zbiornik, strasznie ciasno to wygląda.
zgadzam się co do roślin i światła,ale miałem na myśli że nie trzeba wielkich kosztów butli i nawozów żeby mieć ładny zbiornik z roślinnością
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 10:40:28 wysłane przez PYSZCZAK_2010 » Zapisane

240l Malawi
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2011, 11:26:35 »

Ja bym na twoim miejscu odpalił kosiarkę i to wystrzygł  Cheesy
coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2011, 11:38:35 »

jak dla mnie najlepiej wyglądało w grudniowej odsłonie. Teraz faktycznie duże rośliny zdominowały zbiornik. Osobiście nie jestem ich fanem. Może pomyśl o jakiś drobniejszych łodygowcach i może coś czerwonego dla przełamania zieleni?

Też mam takie wrażenie, dlatego te dwie żabienice ocelot (zielona i brązowa) z prawej strony już jutro zostają wydane wujkowi. Zamiast nich będą posadzone jakieś roślinki rosnące w kępach, jak to ująłeś drobniejsze łodygowce.

[...]dziwi mnie to że tak mało nawozu stosujesz i do tego od czasu do czasu tylko bimbrownia.Rośliny w znakomitej kondycji bardzo ładne.Inni dają tyle nawozu,co2 butla i nie mają takich efektów,pozazdrościć

Nie wyraziłem się dość precyzyjnie co do bimbrowni: podłączam ją na jedną "dawkę", na której działa trochę dłużej niż tydzień. I to głównie po to, by przyspieszyć wzrost roślin jak potrzebne mi są odszczepki. jak tak spojrzę wstecz to od lutego 2010 roku była włączona 4x.

obsada to taki trochę miszmasz

Skalar już jutro trafi do szkolnego akwarium w pracy. Docelowo chcę mieć różne tęczanki i te neonki które już są. Tych ryb przydennych (kiryski, piskorek, otosek) nie wliczam bo i tak ich nie ma jak złapać a myślę że nie będą przeszkadzać. Co do suków szklistych to sprawa się ma tak. Dostałem od znajomego bo miał za małe dla nich akwarium. Było ich 5. Myślałem że już pozdychały bo ich wogóle nie było widać. Niedawno jak robiłem to przemeblowanie po grudniowym kataklizmie, okazało się że dwa jeszcze żyją. Postanowiłem że skoro i tak ich nie widać, a złapać w gąszczu się nie dają, to niech sobie już zostaną do końca swych dni.

Żaby i ślimak są nie do ruszenia, bo mój bratanek (l.2,5) by chyba umarł na zawał. Jak do nas przychodzą to pierwsze jest wypowiadane zawsze zdanie: "simakowi am am, zabce am am, a lobakowi nieeee" [lobaki (robaki) to krewetkai amano, bo są duże i je widzi bez problemu. Tych małych nie postrzega jako intruzów:P ]
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 09:57:20 wysłane przez coop123 » Zapisane
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2011, 21:27:27 »

Może roślin dużych dużo i zmniejszają zbiornik, ale wyglądają imponująco i może się nie znam ale mnie się podoba. papa
coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2011, 09:56:34 »

A co do obsady, to co proponujecie zmienić. Może jednak te neonki wyeksmitować. Na pewno tęczanki zostają. Wszelkie propozycje i rady mile widziane Cool
coop123
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2011, 21:44:58 »

aktualizacja parametrów wody. Udało mi się pożyczyć zestaw testów i dokonałem pomiarów.
Czy któreś z parametrów wymagają interwencji? Huh
Dalej nie wiem nic nt. obsady Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: