Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rośliny gniją od dołu  (Przeczytany 1798 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 02, 2010, 16:59:51 »

Witam,
mam akwarium 63l (oficjalnie, w praktyce to ok 58l),
- oświetlenie 15W,
- twardość ogólna 9on (pielęgniczki ramireza się ładnie rozmnażają i narybek jest ok),
- pH=6,8. Do pozostałych parametrów nie mam testów.
- żwirek drobny 1-2mm
- nawozy: aqua art ferro+ i classic

Generalnie rośliny, których liście wyrastają spod żwirku ładnie rosną (anubias, wszystkie echinodorusy i jakaś trawka nie wiem dokładnie co to - podobno jakaś strzałka wodna). Natomiast nie udało mi się utrzymać przy życiu żadnej rośliny, która ma łodygę. Wszystkie zaczynały gnić w miejscu gdzie stykają się ze żwirkiem. Miałam: Bacopa crenata, Alternantera Reineckego (o dziwo ta wytrzymała najdłużej i prze 4 miesiące ładnie rosła). W nadziei że jeziorne roślinki są bardziej wytrzymałe, przywiozłam z nad jeziora jakąś roślinkę podobną do rogatka (drobniejsza i ma korzenie, w jeziorze rosła wszędzie) ale i ona padła . Wszystkie te rośliny sadzałam na środku akwarium, 10cm od tylniej szyby.

Nie mam pojęcia co robię źle Cry
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2010, 21:44:02 »

W nadziei że jeziorne roślinki są bardziej wytrzymałe, przywiozłam z nad jeziora jakąś roślinkę podobną do rogatka (drobniejsza i ma korzenie, w jeziorze rosła wszędzie) ale i ona padła .

Może to Wywłócznik?

Rośliny mogą gnić od dołu, bo mają za mało światła, które nie dociera do dolnych warstw. Dodatkowo jeśli roślina się nie ukorzeniła, to gnicie może być bardziej obfite.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: