Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe Akwa  (Przeczytany 5261 razy)
D0m3k
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 15, 2010, 13:36:01 »

Yhym.. Może i tak zrobię jeszcze pomyśle.
A mam takie pytanie zamówiłem na allegro pokrywę i nie wiem czy ona dojdzie a bez tej pokrywy mogą być rybki. Ale mogą wyskakiwać tak?
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 15, 2010, 13:40:01 »

Zależy jakie bedziesz trzymał rybki
są rybki które nie wyskakuja same ale jeśli coś je przestraszy to skaczą
lepiej coś miec nad akwarium choćby szybę

D0m3k
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 15, 2010, 15:23:19 »

No właśnie coś myślałem nad szybą czy coś.
A one mogą mieć taką lampkę zwykłą z boku akwarium?
vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2010, 09:57:01 »

Jak nie masz ochoty wydawać kasy na dodatkowe podłoże może po prostu zabierz matce z domu jakieś sitko i przyczaj jakiś piach lub żwir odsiej sobie z trochę takiego 2-4mm w domu popłucz dobrze przegotuj i jak znalazł do akwarium.

Mam nadzieje, że mama nigdy sie nie dowie, dlaczego z siostrą czasem, jak odcedza pierogi lub makaron, uśmiechamy się do siebie porozumiewawczo. Ale wtedy cedziłem kamyki (bardzo bardzo gruby żwir).
Jako że teraz roślinkom zamierzam poświęcić wiecej uwagi, pytanko: naprawdę można dać zwykły piach i żwir? Mam obecnie dość gruby żwir w podłożu, więc dałbym go na wierzch, a pod nim kilka cm podłoża lepszego dla roślinek - widziałem że poleca się ziemię ogrodową na spód, no ale ona strasznie bałagani... a gdybym wyskoczył nad Wisłę po trochę lokalnego podłoża? Oczywiście w tym wypadku długie gotowanie to mus, to jasne.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2010, 10:26:20 »

Najlepiej zrób tak że durszlakiem który ma wieksze oczka przesiej piasek do nastepnego przesiania przez sitko.
Sitkiem pozbedziesz sie najdrobniejszego piasku który nie jest potrzebny w akwarium ponieważ łatwo się unosi i mąci wodę.
Więc już wiesz jak się do tego zabrać. Frakcja najwieksza która zostaje na durszlaku do wywalenia a to co przeleci przesiewasz sitkiem i to co zostanie na sitku już się nadaje do akwarium.
Teraz przygotowanie:
Nowy piasek musisz pożadnie wysuszyć tak by się przesypywał nie kleił nigdzie.
Jak po kilku dniach masz suchy pisek wsypujesz go do miski pełnej wody i wszystko co organiczne bedzie pływać na górze wylewasz to i nalewasz nowej wody, zamieszaj to z kilka razy i wylej znów co bedzie pływać
Jak piasek bedzie czysty zagotuj go (tylko nie zapomnij o mieszaniu bo przypali się garnek) i tak masz piasek do akwarium.
A jak chcesz ziemię ogrodową dac na spód to przykryj ją jakąś plastikową siatką o drobnych oczkach i nie bedzie ci się nić moncić - oczywiście musisz dać z 4cm piasku na ziemię.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 10:29:09 wysłane przez szakallo » Zapisane

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2010, 17:11:09 »

pytasz sie a jakbys poczytał forum to bys znalazł odpowiedzi bez fetygowania innych

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: