Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dojrzewanie filtra  (Przeczytany 2119 razy)
moroboro
Stały użytkownik

« : Maj 01, 2010, 18:54:05 »

Witajcie, mam tetrę ex 700 używaną, kupioną na allegro. W związku z tym, że filtr tak naprawdę nie wiadomo gdzie chodził i przez co w swym życiu przeszedł, został b. dokładnie wymyty, rury, złączki, kolanka pozbawione nalotu itp. Doradźcie, czy mam go dezynfekować wodą utlenioną, nadmanganianem itp. czy nie. Oraz w jaki sposób  go zaszczepić - czy po prostu dołożyć go do wewnętrznego aquela fan3 (700 l/h) i niech przez pewien czas pracują równolegle, czy też postąpić w inny sposób. Bardzo proszę poradźcie!
pozdrawiam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2010, 20:35:55 »

czy po prostu dołożyć go do wewnętrznego aquela fan3 (700 l/h) i niech przez pewien czas pracują równolegle, czy też postąpić w inny sposób. Bardzo proszę poradźcie!
pozdrawiam
Przed zalaniem filtra wypłucz gąbki wodą ze zbiornika.
Pomysl o którym piszesz jest najlepszy. Nie ma potrzeby zaszczepiania go czymkolwiek, niech po prostu pochodzą razem najlepiej ok. 3 tygodni. Po tym czasie z czystym sumieniem odstawisz filtr wewnętrzny. Moim zdaniem starczy nawet 10 dni ale dla bezpieczeństwa niech pochodzą razem ze 3 tygodnie.
Pozdrawiam.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2010, 21:23:46 »

bakterie odpowiadajace za oczyszczanie wody z zanieczyszczen typu NO3, NO2, PO4 itp nie wystepuja tylko i wylacznie na wkladach z filtra, takze na podlozu a wiec moim zdaniem nawet krocej zajdzie "zadomowienie" bakterii na nowym filtrze, z wewnetrznym napewno latwiej i szybciej ten proces zajdzie. Ja bym tam nie bawil sie w chemie, dezynfekowanie etc. starego filtra no bo jesli akwarysta sprzedaje filtr to przeciez oleju przez niego nie tloczyl ^^

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2010, 22:08:30 »

Czy Waszym zdaniem celowe jest wlewanie bakterii nitryfikacyjnych (mam na stanie całą butlę JBLa) do wkładów? I jeszcze pytanie o kolejność wypełnień od dołu - najpierw gąbki, potem ceramika, następnie ceramika innej wielkości i włóknina na górze? Jeśli kolejność inna to mnie poprawcie.
pozdr:)
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2010, 23:38:46 »

Na produkcie Tetry było napisane że ceramika jest pierwsza przed gąbkom.
Czy tak musi być nie wiem ale lepiej ceramikę zastosować po gąbce,
aby nie doszło do zabrudzenia ceramiki a gąbkę można spokojnie płukać.
Chyba ze masz filtr z przed filtrem, wtedy bym się zastosował do wskazań producenta.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2010, 23:51:01 »

od dołu
-wkład ceramiczny,
-gąbka
-biologiczne gniazda filtracyjne
-węgiel aktywny
-wata filtracyjna

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2010, 01:04:13 »

Węgiel aktywny nie jest zalecany.
Chyba ze jest potrzeba jego użycia np. po leczeniu chemią.
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 02, 2010, 06:49:33 »

Ja też myślałem żeby bez węgla - zbiornik stabilny, parametry wody ok, żadnych chorób /i lekarstw/ - więc jest chyba zbędny.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: