Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prosze o porade  (Przeczytany 1768 razy)
yuzuanvong
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2010, 09:40:03 »

mam akwarium o pojemności 150 l i wymiarach 75x53x40 obsada to -8 ramirezek,20 neonów inesa,8 kirysków,2 kosiarki i 6 slimaków helenka Smiley mech jawajski,nurzaniec śrubowy,aniubias do tego filtr kubełkowy tetry ex 700 ,dwie grzałki, pytanie brzmi czy oświetlenie 3X20 wat jest wystarczajace ? przód akwa to power-glo środek aqua-glo i tył flora-glo czy dobrze to dobrałem bardzo proszę o porade i odpowiedz:) ramirezki non stop składaja ikrę ale  ani razu nic z tego nie wyszło po dwóch dniach z reguły ikra znika  Sad a jeszcze temperatura -około 28 stopni

Uploaded with ImageShack.us
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2010, 15:41:03 »

masz troche za wysoka temperature, nie masz tam bardzo cieplolubnych ryb. Powinna byc takie 24-25*C
co do oswietlenia to takie minimalne optymalne warunki spelnia, ale ja bym dorzucil jeszcze jedna rurke 20W albo w ogole zmienil na 3x24W t5, a najlepsza opcja przy ktorej bylo by ponad 0,5W/l to 4x24W i mysle ze dobrze doswietlone akwarium by bylo

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 27, 2010, 19:17:35 »

obsada to -8 ramirezek,

pielęgniczki ramireza to ryby terytorialne praktycznie w takim zbiorniku powinno się trzymać max 3 szt. nie tłuką się między sobą?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2010, 21:12:32 »

obsada to -8 ramirezek,

pielęgniczki ramireza to ryby terytorialne praktycznie w takim zbiorniku powinno się trzymać max 3 szt. nie tłuką się między sobą?

Ja  trzymam 5 ramirezek w 240l (z zamiarem uzupełnienia do Cool. Nie ma problemów agresją. Ramirezy często ze sobą walczą, ale ale nie robią sobie krzywdy. Pod tym względem są dość ciekawym i przyjemnym w hodowli gatunkiem pielęgniczek.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 28, 2010, 11:59:48 »

obsada to -8 ramirezek,

Ja  trzymam 5 ramirezek w 240l (z zamiarem uzupełnienia do Cool. Nie ma problemów agresją. Ramirezy często ze sobą walczą, ale ale nie robią sobie krzywdy. Pod tym względem są dość ciekawym i przyjemnym w hodowli gatunkiem pielęgniczek.

no to super nigdy nie miałem u siebie tych pielęgniczek chociaż ostatnio się nad nimi zastanawiałem natomiast wiedza która jest przedstawiana w książkach i w necie mówi że na taki zbiornik 3szt to max i tu widać doskonale przykład że nie zawsze trzeba się słuchać książkowych porad  Grin
yuzuanvong
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2010, 01:22:23 »

bardzo wszystkim dziekuje za odzew to jest najlepsze forum z jakim sie spotkalem:)

Uploaded with ImageShack.us
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: