Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « cichlasoma octofasciatum a moje akwarium!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: cichlasoma octofasciatum a moje akwarium!  (Przeczytany 5250 razy)
Pitbull
Nowy
*

« : Marzec 29, 2009, 21:06:18 »

Mam pytanie panowie i panie specjaliści.
Zamierzam trzymać pielęgnice niebieskołuskie ale informacje na ich temat są dość znikome,  w necie na stronach polskich są rozbieżne informacje i jest ich niewiele!
Mam nadzieję, że tu znajdę pomoc z waszej strony?

Mam podstawowe info. Ameryka śr. Meksyk do Hondurasu, Rio negro, Rio grande del norte...

Zbiornik mam 200l.(100/40/50) może będzie większy jeśli podpowiecie że za mały ale dłuższego niż 120cm nie zmieszcze w domu Sad
Wiem, że deoracja raczej  bez roślin>kożenie>piasek i gitara Wink Ale co jeszcze liście, muszelki,duperelki?
Ale jaka woda? Parametry mnw. znam bo źródła są tu bardziej zgodne, tylko czy biała, czarna, czy przejżysta woda?(prawdopodobnie czarne wody)
W tym akwarium ma być tylko jedna para niebieskołuskich(ok 7 cm w tej chwili) chyba że coś zaproponujecie jeszcze z tym zastrzeżeniem aby nie były to pielęgnice a raczej jakieś inne stwożenia żyjące na tym samym obszarze! Z góry dzięki za wszystkie porady.
ten gatunek jest chyba dość rzadki bo i na forum niewiele znalazłem a właściwie to nic nowego nie przeczytałem tyle, że ktoś je trzymał z innymi w różnych zbiornikach.

I co nikt nic nie wie? Sad

Dlaczego mnie to nie dźiwi?!
Już zdobyłem sporo informacji dziszejszego dnia! Więc wiem jakie parametry i jak ma wyglądać mój zbiorniczek! Jeszcze tylko reszta obsady ale nie rybek i będe miał całą liste właśnie nad tym siedze. Mam nadzieje do jutra ustalić obsadę! A wtedy zakupy do końca tygodnia(część już jest) i za 3 tyg. ożyje! Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2009, 20:16:14 wysłane przez Pitbull » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2010, 07:31:23 »

W 200 litrach raczej tylko para, żadnych innych "stworzonek" do nich nie dołożysz. Rośliny raczej trudno będzie utrzymać. Parametry wody nie muszą być jakieś specjalne, zwykła "kranówka" wystarczy, tu nie ma problemu. W baniaku od 400 litrów wzwyż można spróbować dołożyć inną parę silnych pielęgnic, albo jakieś sumy, zbrojniki...   Piękna ryba! A czy mało popularna? W sklepach pojawia się dość często.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2010, 16:05:28 »

jack Dempsey na cześć legendarnego boksera . Jest to ryba agresywana i terytorialna niszcząca rośliny i kopiąca w podłożu,  samiec 20cm samica mniejsza. Akwarium musi być obszerne z otwartą powierzchnią do pływania i dużymi kryjówkami . Skały muszą być dobrze umocowane a rośliny zabezpieczone przed wyrwaniem., skład wody nie ma wiekszego znaczenia ale woda musi być dobrze filtrowana. ile kosztowała ta rybcia?

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2010, 09:09:09 »

fajnie że aresik wspomniał jej angielską nazwę - bardzo dobrze oddaje jej temperament. ja bym ją też nazwał "damskim bokserem" - bo samiec "bije" żone  Grin Grin Grin hehehe

w dużych akwach można trzymać z innymi dużymi pielęgnicami amerykańskimi, nawet z większymi od niej gatunkami, albo z troche mniejszymi a silnymi: zebra, bazalcik, pielegnica salivini itd...

Używamy nazwy nie cichlasoma octofasciatum a rocio octofasciatum http://www.cichlidae.com/gallery/genus.php?id=256&lang=pl   (ma bogatą historie jeśli idzie o nazewnictwo: bo było i nandopsisi, ktoś ją i do parachromisów wrzucał, i do heros... Smiley

ile kosztowała ta rybcia?

Nie wiem ile kosztowała ta jego, ale młode widuje w różnych cenach - w zalezności od wielkości - od około kilkunastu zł. Dorosła dobrana para pewnie troche kosztuje.

W niektórych wrocławskich sklepach jest dość często. Jak ktoś zainteresowany to moge podać w których ;-)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 10:19:14 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2010, 09:34:04 »

Rybka kosztuje do 20 zł oraz do 90zł w przypadku odmiany Electric Blue.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2010, 12:26:13 »

Zapraszam do mojego wątku dotyczącego pielęgnicy niebieskołuskiej.
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/grodek78-(250l)-w-kierunku-azji/
Co do roślin to ja na razie mam u siebie. Zobaczymy z czasem, czy zielsko uchowa się, jak pielęgnice podrosną i przystąpią do tarła.
Ale jaka woda? Parametry mnw. znam bo źródła są tu bardziej zgodne, tylko czy biała, czarna, czy przejżysta woda?(prawdopodobnie czarne wody)

Ten gatunek pielęgnicy nie żyje w czarnych wodach. Zwykła, średniotwarda kranówka powinna im wystarczyć.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2010, 18:33:14 »

Rybka kosztuje do 20 zł

Za młode egzemplarze. Czasem jakiś sklep ma dorosłe wyrośnięte ryby, lub dobrane pary - to cena znacznie wyższa.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2010, 20:37:08 »

Za młode egzemplarze. Czasem jakiś sklep ma dorosłe wyrośnięte ryby, lub dobrane pary - to cena znacznie wyższa.
Mój 15 cm kosztował mnie 15 zł, ale tylko dlatego, że sprzedawczyni się pomyliła, bo na akwarium było 19 zł.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2010, 13:47:55 »

To tanio  Smiley  Ja we wrocławiu widzę pielęgnice tej wielkości - np. akary czy zebry - to cena jest około 40 zł. A ile by chcieli za niebieskołuskie tej wielkości top nie wiem - w jednym skelpie są ale nie wiem czy na sprzedaż, dopytam kiedyś to dam znać  Wink  A młode, małe tych gatunków są tanie.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2010, 12:57:14 »

Fakt. W dużych miastach liczą sobie za nie niebotyczne ceny, a w małych choć trzeba ich trochę poszukać, ale ceny nie są takie wysokie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: