Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Kolejna inwestycja w akwarium - butla co2 ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejna inwestycja w akwarium - butla co2 ?  (Przeczytany 1461 razy)
b0rn2bewild
Bywalec

« : Kwiecień 02, 2010, 19:06:07 »

Z racji tego ze po świętach dostaje docelową obsadę roślinna :

Rotala indica
Vallisneria americana
Vallisneria americana gigantea
Blyxa japonica
Ludwigia repens
Cryptocoryna wendtii green
Cryptocoryna pontederiifolia
Glossostigma eletinoides
Microzorium pteropus
Microzorium pteropus,,narrow"
Hydrocotyle leucocephala
Nymphea lotus

Zastanawiam się nad zainwestowaniem w butle co2, reduktor posiadam (szczerze mówiąc nie wiem skąd - robiłem porządki w garażu)
- http://www.narzedziowy.com.pl/product_info.php?products_id=4125&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-04&utm_content=4125 <-- taki reduktor, mam nadzieje ze jest odpowiedni.

Akwa 200L, na ziemi ogrodowej wymieszanej z keramzytem oraz kulkami gliniano-torfowymi, na to warstwa żwiru ze starego akwa, na wierzch JBL Manado
Oświetlenie 2x 39W T5 + 1x30W T8 - od przodu AQUASTAR T5, T8 Lumilux 865 (6500K), GRO-LUX.
Zastanawiam się czy efekty będą na tyle duże, że nawożenie mikro i makro będzie niezbędne ?
Domyślam się że tak, kierując się głównie ideą low budget, zastanawiam się nad nawożeniem EI. Jak to wygląda z akwariami z takim podłożem ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 07:23:20 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2010, 12:19:08 »

Oświetlenie wychodzi na poziomie 0,54W/l i to już jest poziom na którym warto by było podawać CO2.
Oczywiście jeśli CO2 to i nawozy w płynie  będą potrzebne, bo zwiększy się ich zużycie spowodowane większą i intensywniejszą fotosyntezą/pobieraniem przez rośliny.
Tutaj jak najbardziej sprawdzi się metoda EI, wielu z powodzeniem stosuję połączenie żyznego podłoża i nawożenia kolumny wody, moim skromnym zdaniem możesz spróbować, ale jeśli masz żyzne podłoże i chcesz żeby w miarę tanio to wszystko wyglądało, to na Twoim miejscu zrezygnował bym z dodatkowych kosztów (butla CO2 i nawozy) i poszedł bym bardziej w stronę mniej obsługowego low-techa, tym bardziej że roślinki które będziesz miał nie są zbyt wymagające.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2010, 08:21:31 »

Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek poczyniłem pewne przygotowania ku temu, więc chciałbym już zrealizować swój pomysł, tutaj mam pytanie czy TEN reduktor będzie odpowiedni ? standardowo jest on na tlen, więc nie wiem czy jest on odpowiedni, w dodatku na zdjęciach pokazane jest że ma on taką końcówkę na wężyk - ja jej nie posiadam, więc będę musiał czymś ją zastąpić. Butle zakupiłem 1,5 kg z nowym zaworem, zastanawiam się nad licznikiem bąbelków (plastikowy, czy szklany). Zastanawiam się również nad dyfuzorem, głównie nad podłączeniem tego pod kubełek Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2010, 13:05:26 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2010, 15:18:14 »

Tak reduktor powinien być ok, nawet zauważyłem, że na stronce którą podałeś jest zaznaczone że do CO2 i Argonu się on nadaję. Także ok jest, a tą końcówkę na wąż będziesz musiał sobie załatwić ja jednak polecam szybkozłaczki (nie mylić z tymi ogrodniczymi  Grin ) są o wiele wygodniejsze bo pozwalają w razie potrzeby w szybki i łatwy sposób zdemontować wszystko, ale to już od Ciebie zależy co zastosujesz, można je kupić w sklepie metalowym/spawalniczym a jak nie to w sieci znajdziesz.
Co do butli bardzo dobrze że z nowym zaworem - bezpieczeństwo najważniejsze.
Licznik bąbelków możesz ale nie musisz ja u siebie miałem ale zrezygnowałem bo uważam że nie jest potrzebny.
Jeżeli chcesz podłączyc CO2 pod kubełek to jedynie na wężu wylotowym, na allegro znajdziesz takie dyfuzory np taki http://www.allegro.pl/item974773732_dyfuzor_co2_licznik_reaktor_co2_do_filtra_zewn.html wielu ludzi sobie chwali ten dyfuzor.
Do całej instalacji radzę jeszcze dokupić zaworek precyzyjny i elektrozawór naprawdę przydatne rzeczy i obowiązkowo zaworek przeciwzwrotny, polecam dobry i sprawdzony sklep Aquario znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1716576
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: