Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 2648 razy)
iNs88
Zainteresowany
**

« : Luty 22, 2005, 19:52:26 »

Problem dotyczy alternanther i żabienicy. Od momentu ich zakupu (jakis miesiąc temu) liście były poszarpane "dziurawe" itd. Problem ten nie znika. Na alternantherach występują brązowe plamy z dziurami :/, a na żabienicy podobnie. Co to może być? Dodam że na bacopach nic się nie dzieje.

63l - ogólne
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2005, 20:21:47 »

Jak narazie na forum jasnowidzów nie ma  :? . Nikt ci nie pomoże jeśli bedziesz w taki sposób pisał posty.

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2005, 21:09:28 »

Zgadzam sie z Sebastianem , napisz o tym jakie masz: akwarium oświwtlenie (żarówka,świtloowka ile W) jakich nawozów uzywasz , jaka masz obsadę ryb, jak długo działa akwarium, może znasz parametry wody (Huh), Czy podajesz CO2, Może masz jakieś ślimaki. Może leczyłeś ryby Huh etc.
Pozdrawiam

112,25
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2005, 22:25:59 »

Akwa ma oświetlam 15 W świetlówką (Arcadia Freshwater), dozuje CO2 (wcześniej poradził mi TRAMAL, abym dozował z uwagi na moje altrenanthery), raz na jakiś czas używam MULTIMINERALA i to chyba wsio, acha jak sadziłem roślinki to pod korzeń wkładałem tabletki tetry.

Obsada:
5 platek
8 neonków
3 kiryski
2 zbrojniki

63l - ogólne
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2005, 12:06:09 »

Masz alterantery przy 15W na 60l Huh?? jesli szybko nie zwiększysz światła o kolejne przynajmniej 15W to możesz się z nimi pożegnać. Niestety samo CO2 nie wystarczy - na tym polega fotosynteza że potrzebne śwatło , CO2 i woda z minerałami (nawóz)  jeśli czegoś zabraknie no cóż roślina padnie. Alternatery są dość wymagające jeśli chodzi o światło. Pozdrawiam życzę sukcesu w ratowaniu roślin

112,25
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2005, 12:16:46 »

Właśnie kupuję potrzebne części do założenia następnej 15 w

63l - ogólne
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2005, 12:24:11 »

Mam nadzieje że to pomoże , pamiętaj że twoje alternatery to prawdopodobnie emersy i nie wiadomo jak zniosą aklimatyzację w środowisku wodnym Smiley stąd taki ważny CO2 i dobre światło Smiley

112,25
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2005, 19:01:21 »

No to sprawa alternanther wyjaśniona, a żabienicy ? Też potrzebuje tyle śwatła?

mam Echinodorus parviflorus 'Tropica'

63l - ogólne
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2005, 21:18:55 »

Możliwe nie mam doświadczenia z tą roślina . Z rtego co wiem przy słabszym oświetleniu rośnie niższa. Myślę że zwiększenie oświetlenia pomoże , a może żabienicqa jeszcze nie przestawiła sie na życie pod wodą... Czas pokaże Pozdr.

112,25
iNs88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2005, 15:07:36 »

Wczroaj zalozylem drugą świetlówkę 15 W Flora GLo (dzieki czatom) - mam teraz 30 W. Zrobiłem rownież odbłyśniki. Mam nadzieje, że to pomoże moim roślinkom.

63l - ogólne
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2005, 11:38:10 »

Niestety ja mimo wydaje mi się dobrego oswietlenia mam jednak problem z Alternanthera. Tydzień temu dołózyłem 3 swietlówke i od kilku dni mam nową gdyz tamta poprzednia nie padła całkiem ale liscie ma podziurwaione i stoi w miejscu. Dozuje dwutlenek wegla poprzez dyfuzor taka drabinke. Dozuje nawóz planta gainer clasic oraz fero aktiw. czekam az ta nowa się zaklimatyzuje nowa alternanthera zasadziłem 24 lutego. Czy ona potrzebuje jeszcze jakis dodatkowych warunków?

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2005, 15:41:29 »

Cytat: czatom
Niestety ja mimo wydaje mi się dobrego oswietlenia mam jednak problem z Alternanthera. Tydzień temu dołózyłem 3 swietlówke i od kilku dni mam nową gdyz tamta poprzednia nie padła całkiem ale liscie ma podziurwaione i stoi w miejscu. Dozuje dwutlenek wegla poprzez dyfuzor taka drabinke. Dozuje nawóz planta gainer clasic oraz fero aktiw. czekam az ta nowa się zaklimatyzuje nowa alternanthera zasadziłem 24 lutego. Czy ona potrzebuje jeszcze jakis dodatkowych warunków?

myśle że teraz poprostu trzeba poczekać. Wszystko zależy od stanu roślin i ich możliwości do regeneracji. Życzę powodzenia

112,25
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #12 : Marzec 03, 2005, 22:32:04 »

Wczroaj zalozylem drugą świetlówkę 15 W Flora GLo (dzieki czatom) - mam teraz 30 W. Zrobiłem rownież odbłyśniki. Mam nadzieje, że to pomoże moim roślinkom.

życze jak najlepiej twoim roślinkom ale fakt posiadania 30W jeszcze o niczym nie przesądza bo twoje świetlówki są bardzo "niskolumenowe".
kazda roslinka w pierwszej kolejnosci potrzebuje duzej ilosci swiatla - dopiero potem liczy się jego jakość (odpowiednia temperatura barwowa).
IMO swietlowki Hagena typu Flora-Glo nadają się jako dodatek do oswietlenia a nie jako jego podstawa...

inaczej - gdybys zastosowal w swoim akwa 2x15W Osram Lumilux 840 (czyli 1900 lumenów) to roslinki na bank rosły by lepiej niż przy dwóch FlorachGlo (pewnie z 800 lumenów w sumie Smiley ) - ideałem byłoby 2x15W Osram + 1x15W Flora glo
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: