Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Postrzępione ogonki danio pręgowanego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Postrzępione ogonki danio pręgowanego  (Przeczytany 1499 razy)
Kukson
Zainteresowany
**

« : Luty 22, 2005, 19:58:49 »

Czołem ! Mam taki mały problemik ludzie. Otóż jakiś czas temu zauwazyłem, że moje danio mają..."poobgryzane" ogonki, jednej brakował taki pasek, inna nie miała połowy płetwy itp. Bardzo mnie to zmartwiło, ale jako, że dalsze ubytki nie nastepnowały dałem spokój.  4 dni temu dołozyłem do obsady szóstke 3 cm młodych danio, dziś dwoje z nich mają też poobgryzane ogonki. Może wiecie co jest przyczyną takiego strzępienia się płetw ??
Czy to jakiś maruder z obsady ?? A może choroba ??
Za pomoc serdecznie dziękuję  :wink:  - Kukson

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2005, 20:10:50 »

Tarlo Smiley U mnie w czasie tarła pregowice nawzajem pletwy uszkadzały i ganiały jak krowy Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2005, 22:57:40 »

Może i tak, ale dlaczego młode ?? One są jeszcze za małe na tarło, więc to raczej odpada... musi być coś innego

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2005, 12:22:29 »

hmmmm Są dwie możliwości jedna to taka że coś je obżera może nawet ktoś z obsady. Druga ale nie jestem jej zbyt pewien to jest choroba bakteryjna . Widziałem taka chorobe w hodowli gupików gdzie piękne triangle miały postrzępione petwy. Z tego co wiem hodowca nie znał sposobu leczenia ale nie próbował też Bactopus sery... W każdym razie efektów ratowania pletw nie bedzie widac odrazu - odrastają dość wolno. Pozdrwaiwm

112,25
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2005, 14:13:46 »

U mnie dorosłe dania też ganiają młode i uszkadzają im płetwy. Poza tym płetwy dania pręgowaneo odrastają dość szybko. Z drugiej strony tez moze byc to choroba...

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: