Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetki podksubują mi rośliny..
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki podksubują mi rośliny..  (Przeczytany 1596 razy)
Swider
Nowy
*

« : Marzec 29, 2006, 08:50:46 »

Tydzien temu zakupilem 3 amano. Bylem bardzo zadowolony. Odwalily kawal dobrej roboty. Doprowadzily moje roslinki do porządku-pieknie wyczyscily mech...
Ale  z przykroscią i zaskoczeniem obserwuje ze ich apetyt nie ogranicza sie ostanio bynajmniej tylko do glonów i innych akwariowych swinstw.
Te male pracusie chyba sobie urozmaicają diete delikatnymi listkami-wąkrątki, a nawet paprotce plywającej tez sie dostalo :?
Z inntch potencjalnych roslinozerców to wine moge zwalic na jarzenców-ale te do tej pory mi roslin nie podjadaly.

Chyba ze, to przytuliki-mam tego troche w akwa, ale nie zebym miala to byc jakas plaga.Najczesciej znajduje pare tego slimaczych krasnali na szybach.

Czy moze takie "podzeranie" roslin  ma nacelu wyeliminowanie slabyszych lisci przez krewetki?Odnosnie tego zzerania lisci to na pewno krewetki- w ciągy 1 doby zniknąl np listek o srednicy 5 zlotówki-byl "konsumowany" od zewnątrz, wiec to na pewno nie slimaki..

Swider

48-l(54 profil)
6x neon innesa
5xzwinnik jarzeniec
1xkirysek albinos
3xkrewetka amano
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 13:29:30 »

Amanki nie są typowymi glonożercami, są wszystkożerne. Jeżeli znajdą smakujący im kawałek rośliny albo martwego zwierzaka to z chęcią go zjedzą. Jeżeli będą dobrze karmione to zaprzestaną takich praktyk.
Swider
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2006, 08:41:21 »

Hmm, martwego zwiarzaka..Troche sie martwie o ryby a konkretnie  wtedy jak odpoczywaja. Sa one niewielkich rozmiarów -neony. Czy krewetki mogą uznac spiąca rybe za latwą zdobycz i zaatakowac?.W pierwszym dniu , gdy je wpuscilem, juz prawie spisalem kiryska na straty-na szczescie sie wszystko unormowalo.-Kirysek "uwielbia " odpoczywac w towarzystwie amano za korzeniem.

Pozdr Swider

48-l(54 profil)
6x neon innesa
5xzwinnik jarzeniec
1xkirysek albinos
3xkrewetka amano
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2006, 16:30:21 »

nie nic im nie zrobia :!: nie masz sie co bac :!: neonki zawsze uciekna jak podejdzie krewetka :!: a tak poza tematem to mam krewetke szklista i jest to taka zadziora ze wiekszym rybom robi takie malenkie dziurki w ogonie swoimi szczypczykami jak sie tylko zblizaja Cheesy gleba jest z tego Cheesy

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: