Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « guzy na ciele i pletwach gurami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: guzy na ciele i pletwach gurami  (Przeczytany 3685 razy)
koteczegg
Nowy
*

« : Marzec 09, 2010, 20:49:25 »

Witam, jakies dwa tygodnie temu zauwazylem na dolnej pletwie u gurami zaczerwienienie... niestety wyjechalem a akwarium zajmowala sie osoba ktora nie miala pojecia o chorobach. Po moim powrocie zaczerwienienia nie bylo ale nie bylo tez kawalka pletwy w tym miejscu... a na ciele i pletwach gurami pojawilo sie kilka sporej wielkosci guzow, niestety nie mam pojecia co moze byc ich przyczyna  Huh Na innym gurami najpierw pojawila sie kulka jakby plesni na pysku wiec zastosowalimy preparat na plesniawke ale niestety nic nie pomoglo, kulka ta odpadla sama a razem z nia czesc pyska, potem pojawily sie guzy i niestety gurami padlo.
Akwarium 100L obsada: 3 skalary, 2 gurami, 2 bocje, 2 mieczyki, 8 neonkow, 2 tetry, 3 krewetki, 3 kiryski. Roslinnosc oczywiscie jest + 2 korzenie, filter zewnetrzny fluval 205, zroznicowany pokarm, wode podmieniam raz na 2 tygodnie 1/3,

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 23:54:15 wysłane przez koteczegg » Zapisane
abadon85
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2010, 12:04:37 »

Akwarium 100L obsada: 3 skalary, 2 gurami, 2 bocje, 2 mieczyki, 8 neonkow, 2 tetry, 3 krewetki, 3 kiryski.

Obsada fatalna. 3 skalary w 100l ?
Co do choroby nie wiem co to moze być, niech wypowiedza sie inni.

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2010, 14:21:05 »

wg mnie jest to infekcja wywolana bakteriami culomnaris,
podaj parametry wody z naciskiem na pH

koteczegg
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2010, 17:06:52 »

myslisz ze te 3 skalary to za malo? ja tez wiec dokupie jeszcze z 4 Smiley

po chorobie nie ma juz sladu dwa gurami padlo a na innych rybkach nie widac nic choroby Smiley bede jeszcze bacznie obserwowal jakiekolwiek zmiany i w razie czego sie zglosze  Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 17:09:55 wysłane przez koteczegg » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2010, 18:12:17 »

myslisz ze te 3 skalary to za malo? ja tez wiec dokupie jeszcze z 4 Smiley
Nie. Te skalary to o wiele za dużo. 100l to za mały, a przede wszystkim za niski zbiornik dla skalarów.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2010, 20:25:00 »

tak samo jak bocje Wink

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2010, 20:55:39 »

Jeżeli mamy oczywiście na myśli Botia Macrantha. Jakieś karłowate ewentualnie wchodzą w grę, choć to też nie jest do końca dobry pomysł.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 08:21:54 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2010, 18:41:15 »

Jeżeli mamy oczywiście na myśli Botia Macrantha. Jakieś karłowate ewwentualnie wchodzą w grę, choć to też nie jest do końca dobry pomysł.

tak samo jak bocje Wink
Mieliście pomóc koledze a nie wymądrzac się co się do czego nadaje.
Daj wyrażniejsze fotki bo z tyck nie wiele widac.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2010, 20:51:16 »

wg mnie jest to infekcja wywolana bakteriami culomnaris,

po chorobie nie ma juz sladu dwa gurami padlo a na innych rybkach nie widac nic choroby Smiley bede jeszcze bacznie obserwowal jakiekolwiek zmiany i w razie czego sie zglosze  Wink

Mieliście pomóc koledze a nie wymądrzac się co się do czego nadaje.
Daj wyrażniejsze fotki bo z tyck nie wiele widac.

A ty powinieneś czytać tematy od deski do deski.
Odpowiedź uzyskał, po drugim cytacie widać że dalsze drążenie tego tematu jest bezcelowe.

ps chodzilo mi o bakterie columnaris - ot taka literówka,

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: