Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: O2 vs CO2 i dziwne spostrzezenia  (Przeczytany 1396 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Marzec 07, 2010, 17:17:10 »

Witam, meczy mnie zachowanie moich roslin a mianowicie od ponad miesiaca nawozilem CO2 ale nie babelkowaly mi rosliny, przed "restartem" baniaka nowego babelkowaly, ale czytalem ze babelkowanie nie oznacza ze dopiero wtedy "dziala" nawozenie CO2, z reszta widzialem ze rosliny ladnie szybko rosly w gore, ale ostatnio zrezygnowalem z CO2 i zaczalem od razu z rezygnacja napowietrzac akwarium i co zaobserwowalem? otoz to ze wzrost nieznacznie sie zahamowal, a ponad to roslina Ludwigia glandulosa (moze zle zidentyfikowalem ja, ale na pewno z ludwigi rodziny) momentalnie zaczela piac sie do gory :O inne rosliny ciagle ladnie rosna i w dodatku juz bardziej na szerokosc i gesto niz na dlugosc co mi odpowiada ale z punktu widzenia fotosyntezy roslin jest to dosc dziwne zjawisko...
co o tym sadzicie?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2010, 18:00:01 »

To ze nie babelkowały moze oznaczac np to ze nie miały innych składników pod dostatkiem lub brakowało im swiatła.

ile czasu mineło od zaprzestania dawkowania CO2?
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2010, 18:04:21 »

praktycznie kilka godzin, potem zaczalem napowietrzac. Swiatla maja pod dostatkiem bo ~0,6W/l
podloze na bazie ziemi ogrodowej z torfem i keramzytem, nawoze tylko Fe w plynie od czasu do czasu i nie widze zeby byly jakies ksiazkowe braki skladnikow

dodam ze przed wspomnianym restartem nie mialem takiego podloza, w dodatku byl piasek, oraz nawozilem tylko filtusem w kulkach oraz w plynie okresowo i swiatla bylo znacznie mniej, ~0,4W/l
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 18:07:45 wysłane przez bebikk » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2010, 18:35:42 »

niemożna porównywać 2 różnych zbiorników ;p jest za duzo róznych czynników wpływajacych na fotosynteze.

Nie wszystkie rosliny maja równie dobrze rozwiniety system korzeniowy, a co za tym idzie równy dostep do pierwiastków uwiezionych w glebie. Spróbuj nawożenia do słupa wody to powinienes zauważyć różnicę.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2010, 18:53:09 »

no dobra, sprobuje
a co sadzisz o tym ze ta roslina ktora mi ciagle stala w miejscu co wyzej wymienilem to od momentu jak zaczalem O2 podawac to ruszyla i to dosc gwaltownie? Wink
stala w miejscu, ale nie zmarniala ani troche, po prostu sie zatrzymala

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2010, 19:07:48 »

moze potrafi sobie poradzic w srodowisku z mniejsza ilocią CO2, w przeciwienstwie do innych roslin które przystopowując wzrost przestały wchłaniac substancje mineralne z wody tym samym czyniąc je dostępne dla tej rosliny
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: