Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ospa, leczenie nie działa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa, leczenie nie działa  (Przeczytany 3004 razy)
Infanati
Nowy
*

« : Luty 17, 2010, 13:06:54 »

Witam, jestem pewna, że wiele osob juz pytało o leczenie ospy. Sama znalazłam w internecie wiele takich wątków i zastosowałam się do rad.
Podniosłam temperature do 32 i użyłam zieleni, leczenie trwa mniej wiecej od srody zeszłego tygodnia i jestem przerazona brakiem jakichkolwiek efektów. Ryby mają coraz wiecej kropek o coraz gorzej się czują. Proszę, pomożcie, już nie wiem jak leczyć!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2010, 18:08:37 »

Włącz napowietrzanie na maksa przez 24 h. Ja leczyłem ospę preparatem Costapur firmy Sera dobry chociaż mocny środek trzeba stosowac zgodnie z instrukcją.
Powodzenia w leczeniu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
narrufus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 18:19:22 »

Podepne sie pod temat .
Tez lecze ryby od srody i tylko mi zdychaja 5 neonkow  glonojad juz padly.
Leczylem wedlug wskazan z butelki czyli 3 dni pozniej 5 dzien powtorka i ryby dalej maja ospe .
Obsada akwarum 85L   3 molinezje biale jedna mala i 6 neonek czerwonych.
Filtr eheim aquaball 2210 grzalka 100w

Po ostatnim leczeniu tym srodkiem w moim starym akwarium 45L(niestety peklo) po 3-4 dniach ospa ustala.
Teraz jestem bezsilny woda w akwarium 27C podmieniona w niedziele 1/5

Srodek ktory stosuje to Protozin http://cgi.ebay.co.uk/WATERLIFE-PROTOZIN-WHITE-SPOT-&-FUNGUS-TREATMENT-120ML_W0QQitemZ260526915105QQcmdZViewItemQQimsxq20091222?IMSfp=TL091222156001r7098
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2010, 19:22:23 »

Sprawdz czy twoj termometr dziala poprawnie , kulorzesek -czyli bakteria odpowiedzialna za ospe w temp 29' ginie po 10godzinach jak dobrze pamietam , tak ze moze ci grzalka oszukuje lub termometr ,

bardzo czesto nosicielami ospy sa neony

narrufus
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2010, 20:36:21 »

Termamometry mam dwa po dwuch stronach akwarium i pokazuja to samo .Podnioslem teperature na grzalce do 29 zobaczymy co sie bedzie dziala.
Neonka i molinezja nic nie bedzie ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2010, 08:13:32 »

Nie wiem czy to od temperatury ale u mnie to zdechły tylko neony został  jeden ale to właśnie one jak kolega wyżej napisał były nosicielami pewnie dlatego zdechły.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 23:13:51 »

kup ichtiosan z tropika mi pomogl od razu i wielu akwarystom ktorych znam tez
beatkak
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2010, 19:16:27 »

mam dużo małych rybek i osę w akwarium . Czy jak wleję lekarstwo to maleństwa zdechną ? Malutkie są gupiczki - kilkudniowe i molinezje.
nazoo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2010, 10:48:14 »

Jaki masz filtr, czy z węglem aktywnym? jeśli tak wyciągnij węgiel na czas leczenia, bo on neutralizuje działanie wszelkich środków chemicznych do leczenia chorób u ryb. spróbuj też leczenia solą, sól jest dobrym środkiem antybakteryjnym, lub fioletem 1% zakupionym w aptece, po fiolecie będzie niebieskawa woda ale też leczenie bez węgla w filtrze.

Poczytaj sobie o tych sposobach, bo nie które środki zakupione w sklepie są słabe.

I sprawdź przede wszystkim ten węgiel. jeśli masz wyciągnij na czas leczenia. objawy czyli kropki powinny ok po tygodniu zniknąć, choć ocieranie ryb o różne rzeczy może pozostać ale też ustąpi.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: