Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co mogę dokupić?  (Przeczytany 1333 razy)
ppaula2
Nowy
*

« : Luty 25, 2010, 13:12:25 »

Główne akwarium jest o wymiarach 80x30x40 podobno 100l
Filtr nr 1: Atman AT-F201, AC 220-240V/5OHz, 15W, Hmax: 0,90m, Qmax: 650l/h
Filtr nr 2: FanFilter Fan Mini PLUS, 30-60l, 3-13 UK gal, 8-16 U.S.gal, 260l/h, 57 UK gal/h, 65 U.S.gal/h
Grzałka: Weipro 150W do akwarium o poj 70-100l.
Temp. 26 st C.
Pomiary wody:
NO3 - 25
NO2 - 0
GH >14
KH - 6
PH - 7,2
Żwir w akwarium jest czarny (nie wiem jaki to jest), roślinki mam 2, bo 1 zjadł mi welon i nie wiem jak one się nazywają. Najparwdopodobniej dziś dokupie nowe.

Obsadę mam taką: 1 zbrojnik, 5 neonów czerwonych, 5 neonów czarnych, 3 molinezje, 3 platki, 6 gupików i już na wylocie są welon i bojownik (oddaje je na dniach).
Myślałam o tym aby dokupić kirysków i trochę neonów? Czy coś jeszcze byście sugerowali? Aha i myślałam o tym aby dokupić partnerkę zbrojnikowi Smiley

Wciąż szukam tego czego jeszcze nie znalazłam Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2010, 13:49:43 »

96l.
roślinki mam 2, bo 1 zjadł mi welon i nie wiem jak one się nazywają. Najparwdopodobniej dziś dokupie nowe.
Masz za mało roślin.
Obsadę mam taką: 1 zbrojnik, 5 neonów czerwonych, 5 neonów czarnych, 3 molinezje, 3 platki, 6 gupików i już na wylocie są welon i bojownik (oddaje je na dniach).
Myślałam o tym aby dokupić kirysków i trochę neonów? Czy coś jeszcze byście sugerowali? Aha i myślałam o tym aby dokupić partnerkę zbrojnikowi Smiley
Zbrojnika nie kupuj.
Możesz dokupić po 5 neonów i kilka (np.5 kirysków).
Ja jednak zostałbym przy jednej ławicy neonów. Tzn. oddał bym np. czarne i dokupił powiedzmy 10 - 15 czerwonych.
Ładniej wygląda jedna większa ławica niż dwie mniejsze.

ppaula2
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2010, 14:23:53 »

96l.

No własnie. Kupiłam je jako 100l, ale tak cos mi się o uszy obiło, że to 96l

roślinki mam 2, bo 1 zjadł mi welon i nie wiem jak one się nazywają. Najparwdopodobniej dziś dokupie nowe.
Masz za mało roślin.

Wiem. Dlatego napisałam, że chcę dokupić.
Mam jeszcze zamek i skałkę z tego samego materiału co zamek. Czy one są ok? Tzn czy nie psują wody?

Zbrojnika nie kupuj.
Możesz dokupić po 5 neonów i kilka (np.5 kirysków).
Ja jednak zostałbym przy jednej ławicy neonów. Tzn. oddał bym np. czarne i dokupił powiedzmy 10 - 15 czerwonych.
Ładniej wygląda jedna większa ławica niż dwie mniejsze.

A dlaczego zbrojnika nie? Chciałam parkę Sad
Jeżeli chodzi o neonki to nie mogę się zdecydować które bardziej mi się podobają :p
No a kirysków 5 wystarczy? Muszą być takie same czy mogą być różne (kolorystycznie)?

Wciąż szukam tego czego jeszcze nie znalazłam Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2010, 20:34:39 »

Mam jeszcze zamek i skałkę z tego samego materiału co zamek. Czy one są ok? Tzn czy nie psują wody?
Zamek i skałka będą dla wody obojętne.
Względy estetyczne to już inna sprawa.
Zameczki, nurki, sztuczne skały itp. to tandeta. Widziałaś kiedyś coś podobnego w naturze?
Skup sie na środowisku naturalnym ryb. Zamiast zamku i sztucznej skały kup jakis korzeń. Będzie naturalnie i przede wszystkim o niebo ładniej.

A dlaczego zbrojnika nie? Chciałam parkę Sad
Jeżeli chodzi o neonki to nie mogę się zdecydować które bardziej mi się podobają :p
No a kirysków 5 wystarczy? Muszą być takie same czy mogą być różne (kolorystycznie)?
Moim zdaniem zbrojnik niebieski to 100l max na jeden okaz.
Ty chcesz mieć inne ryby denne więc zbrojnika bym odpuścił.
Zbrojnik jak dorośnie będzie Ci wyrywał rośliny.
5 kirysków wystarczy. Koniecznie jednego gatunku np. 5 kirysków spiżowych.
Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: