Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: przyducha  (Przeczytany 2139 razy)
senkosia
Nowy
*

« : Luty 04, 2005, 22:25:54 »

co robic z takim paskudztwem jak przyducha. w ogole nie wiem skad sie to wzielo, bo mam 112L filtr aqua el bio + napowietrzacz na 250 L i kurde skad tu przyducha.. ale nic to jest i co teraz z tym robic.. pretnikowi oko na wierzch wylazlo z tego wszystkiego.. az mi go szkoda. generalnie nie wiem co robic z tym.. no i czy temu pretnikowi zejdzie ten obrzek jak woda sie poprawi czy juz mu tak zostanie??
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2005, 22:43:51 »

a jaka masz tam temp ? bo przy takim ruchu wody to mi na przyduche nie wygląda... Pozatym prętnik to labirynt - to normalne że przy powierzchni... masz tam pokrywę Huh

112,25
senkosia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2005, 13:40:59 »

temp 27-28, pokrywa jest
a to ze to niby przyducha to wyczytalam w ksiazce o rybach labiryntowych, byly tam takie zdjecia do tego

a co do pretnika to ze on przy powierzchni to mi nie przeszkadz tylko ma jedno oko takie wylupiaste i nie wiem teraz juz od czego i czy mu to zejdzie czy mu tak zostanie
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2005, 12:59:07 »

Mi to wygląda na wytrzeszcz oczu u tego prętnika. prawdopodobnie jest to posocznica. Jeśli twoja ryba wygląda jak ten karp http://www.pmp.p-net.pl/biologia/posocznica_u%20_karpi.htm to już wiemy dlaczego Sad
Spróbuj zastosować MFC i podnieś temp do około 28* powinno pomóc. Przynajmniej mi pomogło u danio malabarskich. Cała kwarantanna zbiornika trwała około 10 dni.

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
Gobius
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2005, 15:06:08 »

Cytat: @rti
Mi to wygląda na wytrzeszcz oczu u tego prętnika. prawdopodobnie jest to posocznica. Jeśli twoja ryba wygląda jak ten karp http://www.pmp.p-net.pl/biologia/posocznica_u%20_karpi.htm to już wiemy dlaczego Sad
Spróbuj zastosować MFC i podnieś temp do około 28* powinno pomóc. Przynajmniej mi pomogło u danio malabarskich. Cała kwarantanna zbiornika trwała około 10 dni.

Widze, ze MFC staje sie lekiem na wszystko. Tak na prawde jest zaledwie odkazalnikiem i zlikwiduje niewielka ilosc bakterii w naszym akwarium. Poza tym ma tez wplyw na rosliny. Lepiej zainwestowac ciutenki i najbezpieczniej i najskuteczniej bedzie zastosowac Sera Bactopur Direct. Wytrzeszcz oczu moze powodowac wiele infekcji zarowno bakteryjnych jak i wirusowych. Leczenie jest dosc ciezkie i nie zawsze zakonczone sukcesem. Najwazniejszy jest czas reakcji. Im szybciej zastosujesz ten lek tym wieksze prawdopodobienstwo wyleczenia rybki.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: