Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z mieczykiem  (Przeczytany 1597 razy)
MlodyV
Nowy
*

« : Luty 19, 2010, 11:41:28 »

Witam wszystkich forumowiczów i prosze o pomoc.
Jestem poczatkującym akwarystą w grudniu zakupiłem akwarium 112l w mysl "czym mniej chemii tym lepiej" akwa stało przez 4 tygodnie bez ryb. Po tym czasie w akwarium zagosciło 5 mieczyków(2xsamiec, 3 samice), 4 gupiki(2 parki), 6 neonow i 4 zbrojniki niebieskie. Ogólnie akwarium wydaje sie bardzo zdrowe. Podmiany wody regularnie co 7 dni.
NO3<10 mg/l
NO2<0,1 mg/l
PH = 7
temp: 28 st C
Moj problem polega na tym ze choruje mi tylko jeden samiec mieczyk weloniasty. Tydzień temu ledwo udało mi sie go wyprowadzic z plesniawki za pomoca helthosan'u, a wczoraj rano przy karmieniu zauwazyłem na płetwach baiłe kropeczki z waszych komentarzy domyslam sie ze jest to ospa. Natychmiast podmieniłem 20 % wody i wlałem CMF 10 ml/100l. Nie wiem czy to cos pomoze. Co moge zrobic zeby taka sytuacja sie nie powtórzyła i dlaczego choruje tylko ten jeden osobnik?
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2010, 12:04:06 »

Choruje jeden bo jest najsłabszy/osłabiony. Jeżeli nie będziesz leczył to reszta też się rozchoruje, ale trochę później.
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2010, 14:34:57 »

Formy hodowlane są słabsze i bardziej wymagające niż zwykłe mieczyki. A może to stres spowodowany złym wystrojem akwarium (biały żwir , ceramiczne,,coś"brak roślin złe światło itp.)Powinieneś jak najszybciej zacząć leczyć swe rybki.
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2010, 16:15:48 »

4 zbrojniki niebieski??? Haha
5 mieczyków na takie akwarium mówisię , ze to za małe akwarium min 100cmdł?? , tam żadnego mieczyka nie powinno być.??
Napisz coś więcej , przedmówcy dobrze doradzili.Biały żwir nie ma tu nic do rzeczy... kubik.
Wtedy będziemy mogli coś więcej podpowiedzieć... ale naprawde z tymi zbrojnikami i mieczami przesadziłeś..
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 16:45:08 wysłane przez Zozolek » Zapisane

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
MlodyV
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2010, 14:36:44 »

Nie wiem co moge napisac wiecej roslin prawie juz nic nie zostało poniewaz helthosam poprostu je zniszczył zostały tylko małe kryptokoryny. W takim razie co zmienic zeby było dobrze? W sklepie powiedzieli ze spokojnie zbrojniki z mieczykami moga zyc zasugerowałem sie tym i kupiłem. I nie ptrzeba od razu ludzi wysmiewac chyba tak mi sie wydaje pozdro.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2010, 18:36:40 »

Mam podobnie z mieczykiem,non-stop choruje.Jeśli lejesz do wody CMF to licz żę kropki znikną za pół roku przy tym preparacie cudó nie ma prócz zabicia flory w filtrze.Kup Ichtiosan z Tropicala lub sól.Jeśli on cały czas choruje możę zarazić inne ryby i to z kolei prowadzi prosto do epidemii.Radzę skrócić mu cierpienie i zabić go,no ale to już w drastyczna metoda i nie każdy to zrobi. ( ja w życiu bym nie zabił ryby,ani innego zwierzęcia no ale tu chodzi o dobro ryby)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2010, 00:32:33 »

Jak choruje jakaś ryba to się ją najpierw wyławia i leczy w innym zbiorniku a nie ładuje się chemię od razu do głównego. Przełów rybę a w  zbiorniku podnieś tylko temperaturę o parę stopni i włącz natlenianie na 24 h puki ospa się nie rozwinęła powinno pomóc. Ostatnio też tak miałem i po odłowieniu dwóch ryb chorych i podniesieniu tem. do 29 stopni przy natlenianiu i po kulorzęsku po dwóch dniach.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: