Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « nowe/stare akwa 160 litrow.Kilka nurtujacych mnie zagadnien
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe/stare akwa 160 litrow.Kilka nurtujacych mnie zagadnien  (Przeczytany 1144 razy)
motopsycho
Nowy
*

« : Luty 18, 2010, 13:46:20 »

Witam.Od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem 60 l akwarium.mam w nim 7 neonkow,7 danio,3 zbrojniki,2 mieczyki i jedna naluska rybke(nie wiem co to jest co w sklepie mi ja nichcaco wrzucili do worka ze zbrojnikami).Ale nie o tym...wczoraj zakupilem na aukcji wieksze 160 l akwarium z rybkami.Jest w nim parka skalarow 4 brzanki 2 neonki 3 dania,2 zbrojniki i 2 bocje wspaniałe.
Pierwsze pyatanie jest tego typu czy po przywiezieniu tego akwa do domu moge wpuscic te rybki do moich,czy nie bedzie ich za duzo jak na 60 l akwa.Mialem wizje,ze przez dwa tygodnie by sobie posiadzialy w moim starym a to nowe wieksze by sobi espokojnie dojzewalo.
Drugie pytanko dotyczy filtra zwnetrznego.To wieksze akwarium dostane z filtrem fluval 105.z tego co czytalem jest ono do 100litrowych akwariow.czy ten filtr jest wystarczajacy do 160 litrowego akwaria.
Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2010, 15:57:06 »

w/g mnie skalary mogą zrobic sobie wyzerke z neonków Smiley a apropo przechowania w 60l to bedzie im bardzo ciasno

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
motopsycho
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2010, 16:32:44 »

tego zdecydowanie bym nie chcial.Nawet mi do głowy nie przyszło,ze moze zaistniec taka sytuacja.wszak te skalary do tej pory żyły z neonkami.Z tym,ze nie wiem dokładnie co sie działo w tym akwarium do tej pory.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2010, 12:08:50 »

Pierwsze pyatanie jest tego typu czy po przywiezieniu tego akwa do domu moge wpuscic te rybki do moich,czy nie bedzie ich za duzo jak na 60 l akwa.Mialem wizje,ze przez dwa tygodnie by sobie posiadzialy w moim starym a to nowe wieksze by sobi espokojnie dojzewalo.
Zdecydowanie nie.
Ktoś wyżej napisał, że skalary mogą polować na neonki.
Od siebie dodam, że brzanki mogą męczyć skalary i obgryzać im płetwy.
Do tego mieczyki mogą stać się agresywne.
Weź pod uwagę fakt, że w 60 masz już duże przerybienie a chcesz tam dodac jeszcze kilka ryb.
Odradzam, bo wiele z nich stracisz.
Drugie pytanko dotyczy filtra zwnetrznego.To wieksze akwarium dostane z filtrem fluval 105.z tego co czytalem jest ono do 100litrowych akwariow.czy ten filtr jest wystarczajacy do 160 litrowego akwaria.
Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Nie wystarczy. Możesz go ewentualnie wspomagać filtrem wewnetrznym.
Sam fluval nie da rady. Z resztą co to za wątpliwość? To tak jakbyś zastanawiał się czy na dłuższą mete dasz rade chodzić w butach o rozmiar za małych.
Patrz z przymrużeniem oka na to co piszą sprzedawcy. Jeśli jest napisane, że filtr nadaje się do akwa 100l to odlicz 20-30l. Optymalnym zbiornikiem dla takiego filtr będzie więc 70-80l.
W przypadku zbiornika 160 potrzebujesz filtra z przeznaczeniem 200-250l. Czyli 700 - 1000l/h.

motopsycho
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2010, 19:29:41 »

Wielkie dzieki za pomoc,ze skalarami sie juz rostalem,zreszta wiekszosc otrzymanych rybek rozeszla sie po znajomych.zainstalowalem dodatkowy filtr wewnetrzny.W akwarium zalozylem system podgrzewania podłoza przewodem elektrycznym i grzałke.Przed tylna sciana zainstalowalem rurke napowietrzajaca tworzaca sciane babelkow(swietny efekt).Zrobilem 2 domki z łupin orzechów kokosowych,dorzuciłem kilka korzeni porosnietych roslinnoscia i dwa wymyslene kawałki gołego drzewa z dziurami (musle,ze rybki beda mialy frajde przepływajac przez nie).kilka kamykow z morza.Okolo 20 kg drobnego żwirku.kilka wiekszych,kilka mniejszych roslinek, 3 kulki mchu.Tak na dzien dzisiejszy wyglada nasze akwarium.Z niecierpliwoscia bede czekał az dojzeje zeby  wpuscic doń nasze pociechy.Dzieki i pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: