|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2010, 21:41:09 » |
|
luffka a odmulasz dno? Jeżeli nie to może być przyczyną że zakwit nie znika, ja Tobie proponuję kupić, albo samej zrobić odmulacz i porządnie odmulić całe dno. Jeżeli się zdecydujesz to końcówkę odmulacza trzeba wbijać w podłoże a nie jeździć nią po podłożu. Zakwit to nic innego jak nagły rozwój bakterii spowodowany dużą obecnością substancji odżywczych. No a tymi bakteriami żywią się pierwotniaki, nic tu nie pomoże zasłanianie i zaciemnianie bo trzeba usunąć przyczynę a nie skutek.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 08, 2010, 22:45:39 » |
|
albo najlepiej zrestartuj zbiornik i zacznij od nowa.  . Przecież to sama przyjemność 
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2010, 09:39:16 » |
|
Drago---> tak, pożyczylam sobie taki profesjonalny odmulacz, bo mój chyba nie dawał rady i odmulam wsadzajc końcówkę w dno, bardzo ładnie zasysa  aresik---> taaa restart.... ale co z rybami niby mam zrobić na ten czas? nie wsadze ich do 25 litrów....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 10, 2010, 19:47:55 » |
|
masz bardzo wytrzymałe gatunki myślę że nic im się nie stanie , a jak trafia do świeżej wody to odrazu się lepiej poczują, jak przeżyły tą mleczną wodę przez dwa miesiące to czystą tym bardziej:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 10, 2010, 22:06:07 » |
|
przestalam karmić, woda trochę lepsza.... kilka roślinek wypuszcza nowe pędy. korzeń dalej jest w środku, nic nie robiłam. Podmianę odpuszczę chyba- poczekam co będzie dalej się działo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 11, 2010, 14:01:01 » |
|
myślę że wszystko wróci do normy:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 14, 2010, 22:50:10 » |
|
luffka jak wygląda sytuacja na froncie ?
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 15, 2010, 23:09:51 » |
|
luffka jak wygląda sytuacja na froncie ?
aktualnie od 2 dni znowu delikatne pogorszenie. podmienić wodę, zrobić odmulanie czy jeszcze czekać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 15, 2010, 23:13:13 » |
|
Ale woda jest lub była przejrzysta przed dwoma dniami? Odmulanie najlepiej robić podczas podmiany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 16, 2010, 18:02:40 » |
|
Była PRAWIE przejrzysta. Do ideału jej trochę brakowało, myślałam, że za kilka dni będzie ok, ale znowu jest gorzej....
Odmulanie robię przy podmiance zawsze.
Więc jak? Podmieniać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 16, 2010, 20:22:16 » |
|
A kiedy robiłaś ostatnią podmiankę? Trudno mi doradzić bo nie wiem kiedy i co ile podmieniasz, ja jestem zdania że nie ma to jak świeża woda więc podmieniam co 7 dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 16, 2010, 21:30:03 » |
|
teraz leci 10 dzień chyba....
ile podmieniać? standard 30%?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 16, 2010, 21:44:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 18, 2010, 10:28:33 » |
|
dziękuję za odp.
woda już nalana, wieczorem podmienię i zrobię odmulanie. filtr MUSZĘ niestety przeczyścić- ale wyjmę samą gąbkę, biopura zostawię. filtr zmienię, może uda mi się w marcu już.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|