Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda jak mleko od 2 miesięcy.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda jak mleko od 2 miesięcy.  (Przeczytany 13053 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2010, 21:41:09 »

luffka a odmulasz dno? Jeżeli nie to może być przyczyną że zakwit nie znika, ja Tobie proponuję kupić, albo samej zrobić odmulacz i porządnie odmulić całe dno. Jeżeli się zdecydujesz to końcówkę odmulacza trzeba wbijać w podłoże a nie jeździć nią po podłożu. Zakwit to nic innego jak nagły rozwój bakterii spowodowany dużą obecnością substancji odżywczych. No a tymi bakteriami żywią się pierwotniaki, nic tu nie pomoże zasłanianie i zaciemnianie bo trzeba usunąć przyczynę a nie skutek.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Luty 08, 2010, 22:45:39 »

albo najlepiej zrestartuj zbiornik i zacznij od nowa.  Cheesy. Przecież to sama przyjemność  Cheesy

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Luty 09, 2010, 09:39:16 »

Drago---> tak, pożyczylam sobie taki profesjonalny odmulacz, bo mój chyba nie dawał rady i odmulam wsadzajc końcówkę w dno, bardzo ładnie zasysa Smiley

aresik---> taaa restart.... ale co z rybami niby mam zrobić na ten czas? nie wsadze ich do 25 litrów....
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 10, 2010, 19:47:55 »

masz bardzo wytrzymałe gatunki myślę że nic im się nie stanie , a jak trafia do świeżej wody to odrazu się lepiej poczują, jak przeżyły tą mleczną wodę przez dwa miesiące to czystą tym bardziej:)

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Luty 10, 2010, 22:06:07 »

przestalam karmić, woda trochę lepsza.... kilka roślinek wypuszcza nowe pędy.
korzeń dalej jest w środku, nic nie robiłam. Podmianę odpuszczę chyba- poczekam co będzie dalej się działo.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Luty 11, 2010, 14:01:01 »

myślę że wszystko wróci do normy:)

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Luty 14, 2010, 22:50:10 »

luffka jak wygląda sytuacja na froncie ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Luty 15, 2010, 23:09:51 »

luffka jak wygląda sytuacja na froncie ?
aktualnie od 2 dni znowu delikatne pogorszenie. podmienić wodę, zrobić odmulanie czy jeszcze czekać?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Luty 15, 2010, 23:13:13 »

Ale woda jest lub była przejrzysta przed dwoma dniami? Odmulanie najlepiej robić podczas podmiany.

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Luty 16, 2010, 18:02:40 »

Była PRAWIE przejrzysta. Do ideału jej trochę brakowało, myślałam, że za kilka dni będzie ok, ale znowu jest gorzej....

Odmulanie robię przy podmiance zawsze.

Więc jak? Podmieniać?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Luty 16, 2010, 20:22:16 »

A kiedy robiłaś ostatnią podmiankę? Trudno mi doradzić bo nie wiem kiedy i co ile podmieniasz, ja jestem zdania że nie ma to jak świeża woda więc podmieniam co 7 dni.

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Luty 16, 2010, 21:30:03 »

teraz leci 10 dzień chyba....

ile podmieniać? standard 30%?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Luty 16, 2010, 21:44:48 »

Na twój litraż wystarczy 20 l co 7 dni nie masz drapieżników które produkują bardziej trujące metabolity, i od razu zrób odmulanie całego podłoża pod dekoracjami też. No i filtr moim zdaniem ale to tylko moje zdanie pomyśl nad innym filtrem ja mam taki z dużą gąbką i sprawdza się wyśmienicie.

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/images/pompy/as_thead_a02.jpg&imgrefurl=http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/product_info.php%3Fproducts_id%3D188&usg=__smxmJ3sfAUmwelYAQF-hBjbxwZ4=&h=402&w=422&sz=21&hl=pl&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=66L0mKY5wDR4NM:&tbnh=120&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3DPOMPA%2BWIRNIKOWA%2BT-HEAD%2BN%2B750%2BDO%2BAKW%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG%26um%3D1

Można do niej kupić przedłużki tak żeby gąbka stała na podłożu , o takie są na samym dole strony. No i deszczownię też można tu instalować.

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/images/filtry/aquaszut/as_denny_przedluzkifi20.jpg&imgrefurl=http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/product_info.php%3Fproducts_id%3D163&usg=__klH7gnMA6ZOzNpWDXvQi6WNI318=&h=395&w=395&sz=22&hl=pl&start=5&um=1&itbs=1&tbnid=VLXhCntnRZaKTM:&tbnh=124&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dprzed%25C5%2582u%25C5%25BCki%2Bdo%2Bpompy%2Bwirnikowej%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG%26um%3D1

luffka
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Luty 18, 2010, 10:28:33 »

dziękuję za odp.

woda już nalana, wieczorem podmienię i zrobię odmulanie. filtr MUSZĘ niestety przeczyścić- ale wyjmę samą gąbkę, biopura zostawię.
filtr zmienię, może uda mi się w marcu już.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: