Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « sol niebieska rybki padaja
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sol niebieska rybki padaja  (Przeczytany 1844 razy)
romo27
Nowy
*

« : Luty 12, 2010, 22:36:44 »

Witam wszystkich,mam pytanko okolo 2 tygodni temu bylem w lepie akwa,i pan zaproponowal mi sol niebieska kupilem ja i wsypalem tak jak mowil 1/2 opakowania na 112l przedtem wymieszalem w osobnym szkle i wlalem,po tygodniu zauwazylem ze rybki zaczynaja padac normalnie az chce sie plakac,zaraz po obserwacji zaczolem podmieniac wode  podmienilem 2 razy po 80 %,ale to nic nie dalo  padaja po 2 rybki,dziennie,   niewiem co mam robic mieczyki 2 padly, 2 neony 1 glonojad molinezje widze ze sie trzymaja i to niezle,glupiki  padaja zadnych plam nic niemaja przed smiercia zaczynaja sie bujac w koncie i po paru godzinach musze wylawiac bo jest zapuno niemam pojecia czy ta sol zaszkodzila czy cos innego, prosze o pomoc i dziekuje
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2010, 00:11:51 »

Prawdopodobnie wytrułeś solą bakterie w akwarium i zaczynasz od początku dojrzewanie zbiornika.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2010, 00:31:39 »

Nie podmienia się takiej dużej ilości wody - 80% a nawet jeśli to powinieneś sprawdzic parametry wlewanej wody wg były za duże wachania parametrów. Ryby poprostu ci się zatruwają od zmiennego ph i no3.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2010, 07:01:41 »

Ryby poprostu ci się zatruwają od zmiennego ph i no3.
Zauważ, że ryby zaczęły padać przed podmianą, ale faktycznie mogą się nakładać te sprawy, to znaczy duże wahania pH.  W duże różnice NO3 i wpływ na ryby nie wierzę.
romo27
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2010, 08:14:45 »

jak bym wody niepodmienil to w ciagu paru godzi cale akwarium bym mial puste,niewazne jaka woda jest lana jakby tobie sie przytrafilo takie cos to bys zrobil pewnie to co ja czyli woda z kranu,zresztom wiekszosc ludzi leje wode z kranu po godzinie rybki sa w akwarium i nic sie niedzieje im
*Justyna*
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2010, 16:41:01 »

jak bym wody niepodmienil to w ciagu paru godzi cale akwarium bym mial puste,niewazne jaka woda jest lana jakby tobie sie przytrafilo takie cos to bys zrobil pewnie to co ja czyli woda z kranu,zresztom wiekszosc ludzi leje wode z kranu po godzinie rybki sa w akwarium i nic sie niedzieje im

No lejemy do podmian wodę z kranu ale odstaną 24 godziny. I wtedy to się rzeczywiście nic dziać nie powinno. Ja na takie nagłe wypadki, kiedy nie ma czasu na czekanie aż woda będzie odstana posiadam uzdatniacz JBL.

A tak z ciekawości, na co zdaniem tego Pana to sól miała być Ci potrzebna?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: