Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « ospa padaja ryby, prosze o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ospa padaja ryby, prosze o pomoc  (Przeczytany 1507 razy)
putekemil
Nowy
*

« : Luty 11, 2010, 20:32:03 »

prosze o pomoc!
Zaczelo sie od tego ze kupilem glonojada zlotego, na drugi dzien po puszczeniu go do akwarium pojawily sie biale plamki. Kupiłem ichtiosan podalem i zwiekszylem temperature do 28(wiecej sie boje,ze wzgledu na ryby:skalary, neony, pretniki, glonojad zbrojnik) byl to czwartek.W piatek zdechl glonojad zbrojnik a nie mial objawow choroby, w sobote glonojadowi zlotemu zginely kropki ucieszylem sie ze lek pomaga.W niedziele kropki pojawily sie neonom i tego dnia podalem druga dawke leku.Nastepne dni wygladalo ze pomaga, we srode podalem trzecia dawke jeden neon zdechl a reszta wygladala lepiej bo kropki zginely.Dzis jest czwartek neony znow maja plamki a dodatkowo jeszcze pretniki tez, minal tydzien od podania pierwszy raz a tu zadnej poprawy prosze o pomoc co z tym zrobic bo boje sie ze wszystkie ryby zdechna    Huh
Thomas de Braun
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2010, 23:22:59 »

Właśnie leczyłem ospę ichtio ( nie ichtiosanem, bo zostal wycofany) i niestety ale połowa ryb padła. Kupilłem costapur sery i pomogło reszta tyb wyzdrowiała. Także ichtio już nigdy nie uzyje. Porażka. Ale to moje subiektywne zdanie. Poczytaj w guglach o cyklach rozwoju kulorzęska nikt ci tu tego nie będzie referował, gugle nie gryzie. Pozdro!
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 23:47:54 »

Z tego co wiem, to ryby sie dusza jak maja ospe, czasami ospy nie widac a i tak ryby zdycaja Undecided

gugle
Google  Wink

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2010, 08:48:55 »

Ja polecam leki zooleka,Zoolek Green bardzo dobry lek skutecznie zwalcza ospe,efekty były po dwóch dniach.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2010, 19:02:36 »

Na ospę najlepszym preparatem wg nie jest Costapur firmy Sera. Miałem ospę pare razy i za każdym razem pomagał mi ten środek.
Powodzenia w leczeniu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: