Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [welonka] spuchnięta, wytrzeszcz oczu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [welonka] spuchnięta, wytrzeszcz oczu  (Przeczytany 5824 razy)
martini89
Nowy
*

« : Luty 09, 2010, 11:46:18 »

Witam tak jak w temacie mam welonke która nie dawała po sobie żadnych oznak choroby i z dnia na dzień spuchła staneły jej lekko łuski na brzuszku i oczka sie wytrzeszczyły. co to może być ?? Rybka lekko apatyczna, teraz smutna bo pływa sama w szpitaliku, zastosowałam jej kąpiel wczoraj z FMC. W akwarium bez zmian parametry takie jak zawsze (dobre) Może macie pomysły czym ją leczyć ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2010, 11:59:45 »

To chyba Posocznica (puchlina wodna) Sad  http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&q=posocznica+rybek&btnG=Szukaj&lr=  i z kilku linków jakie przejrzałam wynika mi, że najbardziej humanitarne będzie uśmiercenie rybki Sad .

netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2010, 12:04:41 »

Popieram to, co powiedziała lwica. To najpewniej jest posocznica - wytrzeszcz oczu, ostające łuski, grubu brzuch. Niestety, to choroba raczej nieuleczalna. Sad

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2010, 12:16:31 »

Jeśli jesteś pewna posocznicy to rybke należy uśmiercić lecz nie zapomnij obserwować reszty obsady, posocznica początkowo jest wyleczalna a grożba zakażenia reszty jest dość wysoka, napisz nam coś o akwarium...

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2010, 12:30:26 »

Musiałem odszczekać, co napisałem wcześniej! Hau hau  Grin
Faktycznie, niesłusznie Cię posądziłem.

Zakażenie jakim jest posocznica nie przychodzi samo od siebie, ryba musi być bardzo osłabiona.
Bakterie są za to wszędzie i nie sądzę, żeby dało się je zlikwidować.
Jeden doktor kiedyś powiedział, że szpitale powinny być burzone co 4 lata, bo nie da się ich odkazić.
Ja bym zrobił mocną podmianę, a najlepiej kilka pod rząd i nie odkażał

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 13:29:13 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
martini89
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2010, 12:36:05 »

teraz 2 rybki pływały w 140 litrach do tego jest bojownik i 2 danio...więc chyba zrobiłam "coś" aby swoim rybkom polepszyć życie....

zastanawiam się czym teraz odkazić zbiornik, żeby u tych co zostały wszystko było okej..... podpowiecie coś ?
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 12:40:39 wysłane przez martini89 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: