Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rozdęte brzuchy u całej obsady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozdęte brzuchy u całej obsady  (Przeczytany 1362 razy)
Morlinek
Bywalec

« : Luty 15, 2010, 20:08:44 »

Witam,dzisiaj karmiłem ryby ochotkami,rano i wieczorem.Zauważyłem żę teraz wszystkie ryby które je zjadły mają całe rozdęte brzuchy kiedyś tego nie miały.Najbardziej widać to u żałobniczki i skalarów.Co to możę być ? Pomocy !  Cry
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2010, 20:30:11 »

Być może przejedzenie po prostu. W każdym razie tego życzę, bo w innym przypadku to mogła by być puchlina wodna np. . Z wypowiedzi rozumiem, że wcześniej ochotki nie podawałeś? A teraz podałeś i to pewnie w sporej ilości a ryby ją niestety uwielbiają i jedzą bez opamiętania.. pokarm ten jest jednak ciężko strawny i po podawaniu mrożonej (taką dawałeś) ochotki ryby często chorują, więc ja bym ją w ogóle wyłączyła z diety. U Twoich objawy chorobowe by chyba jeszcze nie wystąpiły, więc oby to było przejedzenie.

ps. Jeśli już podaje się ochotkę to raz na tydzień jako uzupełnienie diety a w żadnym wypadku dwa razy dziennie.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2010, 20:32:02 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2010, 20:53:11 »

Dzięki Ci lwica79,posawałem je w małej porcji,jedna trzecia łyżeczki do herbaty.Nie kupiłem ich mrożonych tylko były luzem w sklepiea sprzedawczyni zapakowała mi je żywe do woreczka.
P.S A tak z innej beczki mierzyłem dzisiaj parametry wody i wyszło mi  że Ph mam na poziomie 6.0 a twardość wody na poziomie 9-10 N.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2010, 20:56:54 wysłane przez Morlinek » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2010, 21:13:45 »

A co za pomysł żeby 2x dziennie karmić ryby ochotką? Roll Eyes Ochotka jest bardzo kaloryczna, powinno się ją podawać najwyżej 2x w tygodniu a nie codziennie.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2010, 22:04:15 »

No dobrze,więc nie mam się czym martwić uffff.....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: