Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kiryski - warunki hodowlane  (Przeczytany 1810 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Luty 08, 2010, 18:11:45 »

Niemal każda literatura podaje, że temperatura dla kirysków każdego rodzaju nie powinna przekraczać 26 C, a optymalna temperatura to 24-25 C. Jako, że moje akwarium dosyć szybko się nagrzewa do 29-30 C (dobrze ocieplony blok + nagrzewające wodę świetlówki) zastanawiam się czy mogę mieć ryby z gatunku kirysów. Jeśli tak, to które z nich najlepiej zniosą podwyższoną temperaturę? Szczególnie chciałbym żeby wypowiedzieli się Ci z was którzy mają lub mieli kiryski.
Żeby zachować cykl temperaturowy dzien - noc po wyłączeniu świetlówek zdejmuje pokrywe. Pozwala to na obniżenie temperatury do 26 C (tak ustawiłem termostat). W innym przypadku temperatura spadała o 1-1,5 C. Czy istnieje ryzyko, że przy zdjętej pokrywie kiryski wyskoczą?
Pozdrawiam.

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2010, 19:36:07 »

nie powinny wyskoczyc kiryski ale niewykluczone ze jak beda wieksze to moze sie zdazyc ze kiedys za mocno wybija sie i wyskocza ponad tafle wody.
ja osobiscie mam kiryski, niezaobserwowalem niczego zlego w ich zachowaniu jak od rana do wieczora zwieksza sie temp z 25*C do 29*C, zas w nocy jest odwrotnie, spada samoistnie i jest tak w kolko

uwazam ze jest to swego rodzaju nawet plus, przypadkiem sie stwarza rybom ze z biegiem dnia temp zwieksza sie a noca zmniejsza sie
oczywiscie nic sie nie powinno stac jesli w ciagu rozleglego czasu ta temp wzrasta/maleje bo jesli skacze gwaltownie to moga dostac ale na glowie, a jesli plynnie, powiedzmy o te 0,4*C/godz to nie wychodzi tak zle

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2010, 21:06:12 »

Rozumiem.
Dzięki za pomoc.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: