Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy akwarysta II  (Przeczytany 1842 razy)
Lukaszl
Stały użytkownik

« : Styczeń 30, 2005, 23:50:23 »

Witam wszystkich. Rybkami zajmuję się odniedawna. Zaczęło sie od tego że dostałem od dziewczyny piękniego wyrośniętego bojownika wspaniałego niestety w małej kuli  Sad  Od razu pomyślałem że to barbarzyństwo i załatwiłem mumałe akwa 15l. Dokupiłem filtr i grzałkę. No ale był taki sam i pomyślałem o towarzystwie. Najpierw przygotowałem sie teoretycznie żeby nowe rybce od razu nie padły. Kupiłem glonojada:). A potem dwie przeźroczki. Załątwiłem większe akwa 50l i przeniosłem rybki oprócz bojownika. Obecna obsada:
4 brzanki sumatrzańskie
2 brzanki różowe
2 żałobniczki
1 przeźroczka (jedna padła od po 3 dniach od przyniesiena ze sklepu, nic nie jadła)
2 wielkopłetwy wspaniałe
2 molinezje "black molly"
1 glonojad
1 kirys spiżowy
1 kiryśnik czarnoplamy

Prosze o wszelkie rady co do akwa i obsady. Czy jest ok? Czy mogę coś dożucić? Za wszelkie informację z góry dziękuję.

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2005, 00:05:11 »

No trochę namieszałeś. Brzanki, zwłaszcza sumatrzańskie bywają agresywne wobec innych mieszkańców. Tak samo wielkopłetw wspaniały - zwłaszcza samce. Żałobniczki - podobnie jak brzanki są stadne, 2 to za mało. Tak samo kirysek spiżowy - sam zanudzi się na śmierć. Za to jeśli idzie o kiryśnika czarnoplamego - przecież z tego potwór rośnie - za małe akwarium.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2005, 00:09:04 »

Witam ale od razu musze Cie zmartwić, obsada źle dobrana Sad
Przeźroczki są stadne, w pojedynke lub dwójkami stają się agresywne.
Żałobniczki minimum stadko 5-6 sztuk, podobnie brzanki, które należa do ryb ciekawskich, lubiących skubać długopłetwe ryby.
Kiryski też stadne, tak z 5-6 sztuk.
Kiryśnik za duży na 50l. no i też lubi towarzystwo pobratyńców Sad

Propozycja, brzanki i przeźroczke pożegnać, dokupić więcej żałobniczek i kirysków, zastanowić się nad molkami a reszte oprócz wielkopłetwów skompletować w min. 80-100l.
Czyli na oko 10 żałobniczek, 5-7 kirysków, glonojad, tutaj mogą żyć molki albo możesz pomyśleć nad dodatkowymi rybkami, może neonki?
Bojek, jeżeli nikt go nie męczy może spokojnie żyć sobie z taką obsadą.

Wielkopłetwom zostaw te 50l. One robią się dość agresywne podczas tarła, mogą gonić inne ryby Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2005, 00:25:50 »

Wow jakie szybkie odpowiedzi:) Te rybki są ze soba ok 2 miesiące. Jeszcze nic się nie wydarzyło. Co do kiryśnika towcześniej się zapoznałem z "wiedzą" i jak dorośnie oddam go koledze(250l) narazie ma ok 3 cm. Brzanki sumatrzańskie o dziwo nikomu nic nie robą(są małe ok. 2,5 cm), pływają sobie razem u uciekają przed innymi rybami. Wielkopłetwy wiem mój błąd:( mam 2 samce i to jeden o ponad 1cm większy od drugiego. Brzamki różowe chyba nie są agresywne? Mam zamiar dokupić jeszcze kilka. Wszystkie rybki są młode i małe. Proponujecie już nic nie dorzucać?Dziękuję.

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2005, 00:37:01 »

wiesz teraz moze jest spokój, ale pamietaj ze czas płynie ryby rosna i wszystko sie zmienia. i za jakies 2 miesiace sytuacja moze wygladac zupełnie inaczej. brzanki różowe sa dosc ruchliwe i sa to ryby stadne wiec musiał byc troche ich dokupic, na 50l niebardzo. popieram propozycje harpi

60l- ogólne
220l-in progress
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: