Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Dziwna choroba płetw, prośba o identyfikację choroby
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwna choroba płetw, prośba o identyfikację choroby  (Przeczytany 2081 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Luty 04, 2010, 02:22:21 »

Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z płetwami niektórych ryb. W niektórych przypadkach wygląda to jak zwykłe ogryzienie czy martwica płetw, ale najbardziej widoczny problem jest u skalarów. Wygląda to po cześci jak braki w płetwie a po części jak deformacja.

U innych osobników widac podobne objawy lecz "w zalążku". Mimo tych płetw ryby jedzą, są aktywne, nie chowają się po kątach. Na płetwach i ciele nie widać zmętnień ani nalotów tylko deformacje i często rozdwojenia płetw brzusznych (tych dlugich "wąsów")

Wiecie co to może być i czym to leczyć? Z góry powiem, że podwyższenie temperatury nie zadziałało.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 08:01:36 »

Mnie to wygląda na martwicę płetw.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 09:03:15 »

Gdzie tam martwica.

Skalary prawdopodobniej teraz dorastają, i są walki o hierarchię, dobieranie w pary itp. A to, że są pielęgnicowatymi, nie należy zapomnieć. Odmiany weloniaste sa podatne na tego typu uszkodzenia.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2010, 16:08:51 »

Gdzie tam martwica.

Skalary prawdopodobniej teraz dorastają, i są walki o hierarchię, dobieranie w pary itp. A to, że są pielęgnicowatymi, nie należy zapomnieć. Odmiany weloniaste sa podatne na tego typu uszkodzenia.

Też tak pomyślałem na początku, ale niektóre osobniki innych gatunków też mają problem z płetwami. Np. 20 cm plecostomus co jakis czas ma przerwe między promieniami ogona, ale szybko mu się regeneruje. Poza tym skalary się nie ganiają.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: