Piranha pewnie każdy Ci poleci swój filter sądząc, że jest cichy nie mając porównania z innym ja miałem 2 i najcichszy jest mój obecny eheim ecco pro 300 do akwarium max 300 litrów wcześniej unimax czyli w sam raz a co do hałasu to każdy generuje jakiś tam malutki hałas u mnie jak ucho przyłoże do niego to słyszę nie wirnik ale przepływającą wodę wokół niego z 0,5 m jest już cichutki. Co do małego ruchu wody to są zaworki którymi go stłumisz wiec nie musisz się obawiać lepiej jednak jak jest taka opcja niż ledwo co by miał wodę tłoczyć tym bardziej, że wydajność zawsze spada z biegiem czasu z tym dodatkowym napowietrzaniem to nie wiem za bardzo o co chodzi bo każdy filtr napowietrza wylatującą wodą to już potem od Ciebie zależy co założysz na wylot może to być deszczownia albo dyfuzor który da Ci lubiane przez niektórych bąbelki np taki:
http://www.eheim.com/base/eheim/DBimages/11447571784811687_Diffusor.jpgmam takie coś ale wróciłem do deszczowni moim zdaniem najlepsza na dniach może będe kupował fluvala 205 wszystko zależy czy się dogadam ze sprzedającym który podobno też jest cichy sprawdzimy :-) pozdro