Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « karłowatość ryb - pytanie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: karłowatość ryb - pytanie  (Przeczytany 12941 razy)
italiano86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 05, 2009, 20:18:37 »

Szkoda, że dopiero teraz dostrzegłaś, że skalarom nie jest wygodnie. Wystarczy przeczytac troche literatury przed założeniem akwarium. Poza tym na pisałaś, że masz 2 skalary, neonki, glonojada i ampularie w 54 litrach i zauważyłaś że 2 skalary męczą sie w 50 litrach...zatem o co chodzi ?Smiley Czyżby te 4 litry robily taką różnicę? Daj ogłoszenie na forum. Jezeli nie sprzedasz to na pewno oddasz. Znajdą sięchętni.
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 06, 2009, 07:14:13 »

no właśnie dałam
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23207.msg215290#msg215290
spróbuję może przez allegro albo na innych forach  Undecided

skalary kupił mój mąż, który też się nie zna na rybach
teraz próbuję zmienić obsadę na prawidłową,
na pewno niektórzy z Was również popełnili błędy przy pierwszym spotkaniu z akwarystyką
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 07:22:35 wysłane przez magda78 » Zapisane

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 06, 2009, 10:35:41 »

Książki kupić, książki czytać.
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 10, 2009, 19:51:36 »

,
mam w 54l dwa skalary, które mają ok. 6cm wysokości i 5 cm długości, żyją sobie tak już ponad rok i mają się dobrze, są żywe i aktywne
         Dobrze a gdyby ciebie wsadzili do pokoju 1m      a ty byś miała 2 metry to  wzrostu to co był robiła żyła byś i bys była ruchliwa bo starała byś sie wydostac  a i jeszcze jedno gdybyś głową dotykała sufit a bokami o ściany to byś chyba nierosła bo jak jest i tak samo jest ze skalarami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 19:59:00 wysłane przez oste » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 10, 2009, 19:56:17 »

(...)zyła buś i bys byóła(...)
Daj już spokój, nie dość, że po czasie, a oskarżona przyznała się do winy i postanowiła poprawę, to jeszcze niegramatycznie.
Nie pij tyle, jak zamierzasz pisać  Wink
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 10, 2009, 19:59:44 »

dobra sory
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 10, 2009, 21:27:48 »

troche odchodze od tematu ale w takim razie skoro po czesci za karłowatość odpowiedzialne są hormony, domyslam sie ze chodzi o inhibitory wzrostu to czy w przypadku akwarium prowadzonego jako typowy LOW TECH bez podmian wody nienagromadzi sie ich tyle ze doprowadzi do karłowatosci gatunków wrażliwych na obecność tych substancji?
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 12, 2009, 17:55:42 »

,
mam w 54l dwa skalary, które mają ok. 6cm wysokości i 5 cm długości, żyją sobie tak już ponad rok i mają się dobrze, są żywe i aktywne
         Dobrze a gdyby ciebie wsadzili do pokoju 1m      a ty byś miała 2 metry to  wzrostu to co był robiła żyła byś i bys była ruchliwa bo starała byś sie wydostac  a i jeszcze jedno gdybyś głową dotykała sufit a bokami o ściany to byś chyba nierosła bo jak jest i tak samo jest ze skalarami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

postanowiłam obsady nie zmieniać tylko kupić większe akwarium  Grin skalary będą miały większe akwarium już za 2 miesiące (tyle to chyba wytrzymają jeszcze  Wink)
kupiłam sobie książkę (jedną z wielu o akwarystyce) z 1957r  Good ! "Akwarium" A.Taborski, J.Landowski, K.Gabryś, w której jest napisane, że ryba rośnie całe życie, tylko jak jest już dorosła to wzrost jest wolniejszy, więc jest jeszcze szansa, że trochę moje skalary podrosną w większym zbiorniku
niestety nie znalazłam nic o hormonach (pewnie w bibliotece uniwersyteckiej znajdę książkę dla weterynarzy - szukam z ciekawości), więc nie wiem jak w akwariach LT
jak znajdę to na pewno napiszę

250l towarzyskie
60l krewetki RC
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2010, 08:24:46 »

odświeżam temat, który sama zaczęłam  Cheesy

dwa omawiane wyżej skalary po roku spędzonym w zbiorniku ok.60l trochę urosły jak przeniosłam je do akwarium 250l to samo dotyczy glonojada (porównanie zrobiłam rok po przeniesieniu)
mąż z córcią dokupili jeszcze jednego skalara - mam teraz porównanie jak rośnie skalar wpuszczony od razu do dużego zbiornika i prawdę mówiąc nie widzę różnicy (pewnie trzeba by więcej rybek w różnych akwariach - no ale doktoratu z tego pisać nie będę  Grin)
właściwie w myśl pewnego opisu karłowacenia z tego forum - rosną organy wewnętrzne a nie rośnie ryba - to chyba ryba powinna mieć duży brzuch czy coś takiego?
nic z tych objawów nie zobaczyłam u skalarów
ciekawe czy ktoś przeprowadzał jakieś doświadczenia lub obserwacje pod tym względem - chodzi mi o naukowców, wydaje mi się, że temat może jest zbyt błahy, ale gdyby ktoś natrafiła na takie informacje to niech da znać - wszyscy skorzystamy  Good !

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: