Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem  (Przeczytany 1400 razy)
Osiris
Nowy
*

« : Marzec 21, 2010, 20:02:04 »

Witam, jestem nowym uzytkownikiem tego forum, z gory przepraszam jesli ten temat juz byl, ale nie moglem za bardzo znalesc informacji. moj problem polega na tym, ze: jakis czas temu kupilem akwarium 70L, umylem kamyczki, dokladnie wyplukalem (jak w instrukcji) umiescilem w akwa wlalem wode, umiescilem filtr, grzalke, oswietlenie termometr, wlaczylem oswietlenie i odczekalem jakies okolo 3 tygodni zanim woda bedzie klarowna i kupilem rybki, posiadam w akwa 2x neon innesa, parke molinezji (pomarańczowej), piskorka, 2xdanio pręgowane, po pierwszej nocy po zakupieniu rybek woda w akwa zrobila sie strasznie mętna, wyczysciłem filtr, troche pomogło, poczekałem z tym pare dni i odpuscilo, ale wraz z tym rybki dostaly przypuszczam, ze ospy rybiej (Ichthyophthirius multifiliis), gdyz widoczne sa male biale plamki na pletwach kazdej rybki, na jednych mniej na niektorych wiecej. proszę o rade, co robic jak to skutecznie zwalczyc, z gory dziekuje za odpowiedz
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2010, 20:14:31 »

grzałke ustaw na jakieś 32 stopnie, dolej błękit i po kilku dniach zapomniesz że chorowały
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2010, 20:25:22 »

pierwsz sprawa to jak opisujesz to jeszcze aqwa nie dojrzało i za szybko wpuściłeś ryby,a druga sprawa to neony i danio to są stadne ryby.
pzdr.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2010, 20:31:04 »

Za z ichtioftiriozą radziłem sobie tak zwaną "solą akwariową". Pomagało lepiej niż MFC, więc polecam. Poza tym kulorzęsek nie cierpi wysokiej temperatury. 32 st. to może za dużo, ale do 28; 29 możesz dać.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 21:36:39 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Osiris
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2010, 20:41:50 »

dzieki za odpowiedz, a czy do tego akwa moge dorzucic jakies rybki jeszcze? zaby, czy tez zolwie, albo jakie gatunki polecacie, zeby jakos zyly w zgodzie
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2010, 20:48:47 »

Najlepsze będą żółwie, one już zrobią porządek z rybami  Wink
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2010, 20:50:53 »

masz i tak mix, ale ja nie krytykuje. najpierw wylecz rybcie a potem można pomyśleć o zmianie Wink
Osiris
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2010, 00:41:19 »

a taka temp 28/29 stopni przez ile utrzymywac ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: