Mam zamiar spełnić swoje wielo już letnie marzenie i wreszcie założyć swoje akwarium niestety ilość miejsca a raczej jedna jedyna szafka na której mogę je umieścić to max 57x36x(wys bez problemu) .
więc planuje 45litrów(50x30x30) profilowane z podstawka i przykrywka, po bokach dodam jakaś zabudowę żeby tylko przednia szybę było widać i będzie jak na miarę.
Uwielbiam tematy techniczne i tyle lat planując te akwarium mam już małą wizje i tu liczę na wasza pomoc czy to wypali żebym nie władował pieniędzy w błoto.
Z racji ze to tylko 45litrów planuje wszystko co się tylko da wyprowadzić na zewnątrz i przy okazji wydać ciut więcej żeby obsługa tego akwarium była jak najmniej problemowa (czyszczenie, czystość wody itp)
Filtr chce dać UNIMAX 150 plus wbudowana grzałka UNI HEATER 300W co mam nadzieje przy tej wydajności filtra względem wielkości akwarium zapewni stale czysta wodę. Termofilt wydaje się tu tez najlepszym rozwiązaniem bo w samym zbiorniku miejsce zabiorą tylko dysze plus to ze jestem totalnym amatorem a takie rozwiązanie wydaje mi się najbezpieczniejsze poza tym ustalanie temp w akwarium termostatem to świetny bajer i nie ugotuje przyszłych rybek

co bym pewnie zrobił typową grzałka.
Kwestia rybek i roślin do środka to na pewno będzie to coś łatwego do utrzymania przy życiu, z czasem przejdę do bardziej wybrednych gatunków
.
1) co sądzicie o takim pomyśle ?
2) czy mam racje że termofiltr kubełkowy 150l do 45l zapewni mi czystość w akwarium i optymalne warunki dla rybek/roslin?
3) czy duży filtr w małym zbiorniku nie wykończy swoja wydajnością wszystkiego co tam wsadzę bo na nim pisze że do150l nie ma że minimum np70l?
4) oświetlenie w tej pokrywie to 1x15W wystarczy na poczatek?
jak narazie sam start zapowiada się dość kosztownie
akwa+pokrywa+podstawka ~150 PLN
termofiltr ~500 PLN
rybki roślinki podłoże na początek ~50pln