Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe akwa z filtrem kubełk  (Przeczytany 1520 razy)
amator_
Nowy
*

« : Luty 17, 2010, 11:17:39 »

Mam zamiar spełnić swoje wielo już letnie marzenie i wreszcie założyć swoje akwarium niestety ilość miejsca a raczej jedna jedyna szafka na której mogę je umieścić to max 57x36x(wys bez problemu) .

więc planuje 45litrów(50x30x30) profilowane z podstawka i przykrywka, po bokach dodam jakaś zabudowę żeby tylko przednia szybę było widać i będzie jak na miarę.

Uwielbiam tematy techniczne i tyle lat planując te akwarium mam już małą wizje i tu liczę na wasza pomoc czy to wypali żebym nie władował pieniędzy w błoto.

Z racji ze to tylko 45litrów planuje wszystko co się tylko da wyprowadzić na zewnątrz i przy okazji wydać ciut więcej żeby obsługa tego akwarium była jak najmniej problemowa (czyszczenie, czystość wody itp)

Filtr chce dać UNIMAX 150 plus wbudowana grzałka UNI HEATER 300W co mam nadzieje przy tej wydajności filtra względem wielkości akwarium zapewni stale czysta wodę. Termofilt wydaje się tu tez najlepszym rozwiązaniem bo w samym zbiorniku miejsce zabiorą tylko dysze plus to ze jestem totalnym amatorem a takie rozwiązanie wydaje mi się najbezpieczniejsze poza tym ustalanie temp w akwarium termostatem to świetny bajer i nie ugotuje przyszłych rybek  Cool co bym pewnie zrobił typową grzałka.

Kwestia rybek i roślin do środka to na pewno będzie to coś łatwego do utrzymania przy życiu, z czasem przejdę do bardziej wybrednych gatunków
.
1) co sądzicie o takim pomyśle ?
2) czy mam racje że termofiltr kubełkowy 150l do 45l zapewni mi czystość w akwarium i optymalne warunki dla rybek/roslin?
3) czy duży filtr w małym zbiorniku nie wykończy swoja wydajnością wszystkiego co tam wsadzę bo na nim pisze że do150l nie ma że minimum np70l?
4) oświetlenie w tej pokrywie to 1x15W wystarczy na poczatek?

jak narazie sam start zapowiada się dość kosztownie
akwa+pokrywa+podstawka ~150 PLN
termofiltr ~500 PLN
rybki roślinki podłoże na początek ~50pln

micha051
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2010, 16:32:32 »

1. może być tylko że ja bym wziął większe akwa
2. U siebie miałem tetra ex700 w 25l  i po 4 miesiącach użytkowania wystąpił przeciek. po przesmarowaniu ustąpiło ale musiałem zlikwidowac akwarium bo się  woda pod szafke dostała
3. Nie, wystarczy że przykręcisz zawory i będzie ok
4.No wiesz te 0.3w/l to jest minimum, jak byś chciał jakieś fajniejsze roślinki to dając 2x15 masz 0.66 w/l
amator_
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 17:33:03 »

1
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 17:54:23 wysłane przez amator_ » Zapisane
amator_
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2010, 17:34:33 »

Głownie chodzi mi o to żeby była mocna filtracja przez co mam nadzieje uniknę zabrudzenia akwarium, jestem totalnie zielony w temacie ale myślę że tak duży filtr dobrej jakości mi to zapewni.

Poza tym w przyszłości na pewno będę chciał przejść na większy zbiornik i z ta firma nie powinno być problemu z odsprzedażą lub użyciem do większego zbiornika

a propos firmy to z tego co się orientuje jest dobra i sprzęt bezawaryjny na lata? jeśli się mylę lepiej to usłyszeć przed zakupami  Good ! poza tym sprzedać mogę filtr a grzałkę wsadzić do UNIMAX 250 w miarę powiększania zbiornika

a propos UNIMAX  i miejsca w nim to albo grzałka albo UV tak?? na obie te  aparatury nie przewidziano miejsca
poza tym znalazłem tez ciekawe rozwiązanie grzałki na przewodach idących z filtru do akwarium, ale bardziej wydajnym rozwiązaniem jest chyba grzałka w kanistrze

planowane:

+

lub inna grzałka jeśli UV
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 17:53:17 wysłane przez amator_ » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: