Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium  (Przeczytany 1408 razy)
beyo
Nowy
*

« : Styczeń 25, 2010, 19:31:38 »

Kupiłem akwaium 60L i mam grzałke i kamyszki a jutro jade po rybki i filter i chce jakiś piasek nie mam jeszcze wlanej wody i nie wiem co zrobić bo czytałem na forum jednym że jak sie wlewa kranówke wode to trzeba czekać 1tydz zeby włoszyć ryby i nie wiem co zrobić a zeologiczy jest od mojego domu 50km i mam okazje wszystko kupic.
prosze o pomoc bo wiem że tu są zawsze dobre rady:)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2010, 19:45:31 »

Jeżeli nie możesz się powstrzymać przez miesiąc(!), to:
1) weź szpikulec i przebij wszystkie koła w samochodzie,
2) wpłać pieniądze i wyrzuć kartę bankomatową,
...
czy o takie rady chodzi?  Grin

Daruj sobie, bo to nic dobrego nie przyniesie, a będą mrozy przez miesiąc i nie warto męczyć ryb.
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2010, 19:57:31 »

I kropka. Dobrze czytałeś na innych forach czy gdzieś tam. Nie możesz od razu wpuścic ryb. Jak możesz jutro jechac do zooologa to jedź ale kup filtr, podstawowe testy do wody, kilka roślin i podkład-tak aby było w sumie jakieś 8cm na dno. Dzisiaj zalej zbiornik, wyparz i wrzuc kamyki. Jutro dodaj piach-wypłukany- i posadź florę. Za 2-3 tygodnie podjedziesz do sklepu i kupisz rybcie-w tym czasie akwa dojrzeje, a Ty zdobędziesz doświadczenie czytając i uczestnicząc w forum.

Posłuchaj tych rad. inaczej rybki zdechną

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2010, 19:59:18 »

Muchomorek ta Twoja ironia Wink
Kup żwir o granulacji 2-3mm roślinki do akwa
a z rybkami to się wstrzymaj minimum 3 tygodnie... Akwarium musi dojrzeć. Chyba, że chcesz rybki wpuścić rano, a na drugi dzień będziesz chciał je sobie usmażyć.
Sama kranówa może odstać "jedyne" 24 h tyle czasu potrzebuje chlor żeby się ulotnić. Samo uruchomione akwarium potzrebuje 3 tygodni aby można było bezpiecznie wpuścić rybki
Jak się do tego zastosujesz to nie będziesz musiał przebijać opon, a po trzech tygodniach i mróz zelżeje więc po co się tak śpieszyć z tymi rybkami...

PS
takie OT ciekawe czy zdążyłem przed Kraby1   Grin Grin Grin  Wink

Ufff zdążyłem to tylko pawel_szp Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
mic44
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2010, 20:18:06 »

PS
takie OT ciekawe czy zdążyłem przed Kraby1   Grin Grin Grin  Wink

Gratulacje nie każdemu się udaje.
A w temacie jak koniecznie chcesz cos "włoszyć" to włóż rośliny i to dużo najlepiej szybko rosnące-pomogą w walce z glonami. A rybki za trzy tygodnie jak napisał przedmówca. 
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2010, 20:44:39 »

Fajnie to tak? Angry Mam odpowiedz: NIEEEEEEE! Wściekły Ate " gratulacje " to gigantyczna pszesada! A taki piekny dzien był.... mniejsa z tym Angry

Ryb się nie daje dzien po kupnie akwarium, tylko trzeba czekac 3-4 tygodni Angry Sorry ale poprostu mic44 i Thedevil mnie zdenerwowali....

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2010, 02:18:37 »

jeśli chodzi o testy to nie musisz ich kupować, ewentualnie dla pewności test na NO2 którym sprawdzisz wodę po 3 tygodniach bo dopiero w tedy powinien poziom NO2 znikać.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: