Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Mchy, krewetki i ryby - pytania nowicjusza
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mchy, krewetki i ryby - pytania nowicjusza  (Przeczytany 2840 razy)
paajonk
Nowy
*

« : Wrzesień 08, 2009, 23:51:59 »

Witam

Jestem nowy na forum a akwarystyką interesuję się od roku, kiedy to założyłem pierwsze 112l akwa. Niedawno założyłem córce mały 25l baniaczek;) Moje doświadczenie nie jest wielkie, raczej podchodzę do tematu zdroworozsądkowo i z moim pierwszym zbiornikiem dobrze mi szło dopóki nie stwierdziłem, że trochę pospolitych roślin i rybek to jednak nie jest to... Więc teraz córka ma baniaczek z kilkoma neonkami, dwoma kiryskami i bojownikiem a ja zabieram się za restart mojego i całkowitą zmianę "klimatu". W związku z tym potrzebuję pomocy bo chciałbym ustrzec się błędów, które na pewno popełnię jeśli się nade mną nie zlitujecie Wink

Pomysł na moje akwarium to:
- żywe tło z mchu
- trawnik (z mchu?)
- "konstrukcja" z piaskowca z kryjówkami
- może jakiś korzeń zamszony
- krewetki (pewnie red cherry)
- jeden dominujący gatunek ryb

Posiadam:
- akwarium 112l z szybą profilowaną (dł. 80cm) i standardową pokrywą,
- nieużywane świetlówki 1x Philips 18W 965 De LUX 6500K i 1x Philips Aquarelle 18W,
- odbłyśniki aluminiowe symetryczny i asymetryczny,
- filtr wewnętrzny Aquael FAN 3 Plus (700 l/h),
- grzałka Elite 100W z termostatem.

Pytania:
- Jaki gatunek mchu jest najlepszy na tło? (żeby dobrze wyglądał i nie "wychylał" się zbytnio na akwarium)
- Z czego posadzić trawnik?
- Czy pod trawnik na siatce może być podłoże z grubego żwiru? (Pomyślałem że trudniej będzie gruby żwir zamulić jeśli woda będzie między kamieniami przepływać.)
- Jaki dominujący gatunek ryb będzie odpowiedni do warunków jakie zapanują w takim roślinno-krewetkowym zbiorniku?
- Jakie pożyteczne rybki "towarzyszące" powinny tam się znaleźć?
- Czy posiadany sprzęt będzie wystarczający?

Dodam, że planowany zbiornik będzie swego rodzaju treningiem przed kolejnym większym (110x30x40), który będę chciał urządzić w takim samym stylu. A dotychczasowy posłuży mi za farmę z której pozyskam mchy, krewetki i część ryb.

Dziękuje z góry za wszelkie rady i pytania pomocnicze Smiley
Marcin Biernacki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2009, 08:07:47 »

Witaj Marcinie.

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania na ile potrafię:

- na tło wg mnie najlepiej nadaje się peacock, weeping lub x-moss (christmas), są raczej zwarte i nie będą się wychylały w stronę akwarium
- nie robiłabym trawnika z mchów ale jeśli koniecznie chcesz to polecam phoenixa i/lub te, które użyjesz na tło pozaszczepiane na kamieniach lub na płaskich niewielkich deseczkach
- kamienie owszem, mogą być ale nie licz na to, ze coś Ci się tam zamuli... jeśli będzie trawnik z mchu to on sie będzie mulił choć w przypadku jednej ławicy niewielkich, słabo brudzących ryb (jakieś neony, razbory, drobnoustki, itp) i rzeszy krewetek (amano+np red cherry) nie powinno być z tym problemu. Pod te grubsze kamyki polecam wrzucić keramzyt, będzie dodatkowe złoże filtracyjne i siedlisko dla bakterii. W tych kamieniach prawdopodobnie będą żyły i mnożyły się krewetki choć ja bym wolała jakieś drobniejsze dno bo po prostu ładniej wygląda.
- j.w.
- otoski
- przydałyby się 3 świetlówki 18W w pokrywie i dozowanie CO2

PS. Tą konstrukcję z piaskowca sobie odpuść. Wydaje mi się, że lepiej będzie tam wsadzić więcej tych "zamszonych korzeni" jako kryjówki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 11:52:25 »

-na tło weeping moss albo phoenix moss
-trawnik jeżeli z mchu to flat moss albo phoenix moss, w innym przypadku najlepiej z glossostigmy
-gruby żwir utrudni sadzenie większości roślin trawnikowych, po za tym może być
-dominujący gatunek ryb? obojętnie, z małych ławicowych rybek najlepiej wybierać. Ja osobiście bym polecał multum microrasborek, albo rasborki klinowe/hengeli.
- otoski faktycznie byłyby bardzo porządanymi rybkami pomocniczymi, po za tym są naprawdę urocze
- jeśli chciałbyś coś innego na trawnik niż mech, to przydałoby ci się lepsze i mocniejsze światło i nawożenie CO2.

Proponuję oprócz Red Cherry rozejrzeć się za Babaulti.
paajonk
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2010, 23:56:33 »

Witam

Po przerwie wracam do tematu...

Na dziś akwarium całe czyściutkie, z nowymi świetlówkami, zamontowanym filtrem i "zasypane" keramzytem stoi zalane do 3/4 wodą z dawką aquatanu i odrobiną nitrivecu. Filtr pracuje ponad dobę, keramzyt puszcza bąbelki Wink woda krystaliczna, światło czasem zapalam, żeby sobie popatrzeć Wink

Plan na zaczynający się tydzień:
Jutro chcę kupić i dołożyć żwir na tył i drobniutki bardziej z przodu. Kupiłem korzeń na allegro więc też go włożę jak tylko dojdzie przesyłka. Kawałek piaskowca chyba gdzieś jednak będzie (pod mech, nie będzie go widać Wink ), ale najpierw muszę zobaczyć jak się korzeń wkomponuje. Przygotuje też siatkę z przyssawkami na tylną ścianę pod wymarzone mszane tło.

Teraz pytania:
1. czy na razie roboty i plany na kolejne są dobre co do kolejności działań?
2. czy zaraz mogę wkładać/mocować/sadzić mchy, jak tylko uda mi się kupić?
3. po jakim czasie wpuszczać ryby i krewetki?
4. czy próbował ktoś pod mech plastikowej siatki przeciw owadom z oczkami 1x1mm? Chciałbym na czymś sztywniejszym taką siatkę zaczepić i poprzetykać mech bez mocowania żyłką czy innymi siateczkami na pomarańcze.
5. jakie metale nie mają negatywnego wpływu na parametry wody i zdrowie obsady?

Liczę na wyrozumiałe podejście i z góry dziękuję Wink
Marcin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: