Witam
Jestem nowy na forum a akwarystyką interesuję się od roku, kiedy to założyłem pierwsze 112l akwa. Niedawno założyłem córce mały 25l baniaczek;) Moje doświadczenie nie jest wielkie, raczej podchodzę do tematu zdroworozsądkowo i z moim pierwszym zbiornikiem dobrze mi szło dopóki nie stwierdziłem, że trochę pospolitych roślin i rybek to jednak nie jest to... Więc teraz córka ma baniaczek z kilkoma neonkami, dwoma kiryskami i bojownikiem a ja zabieram się za restart mojego i całkowitą zmianę "klimatu". W związku z tym potrzebuję pomocy bo chciałbym ustrzec się błędów, które na pewno popełnię jeśli się nade mną nie zlitujecie

Pomysł na moje akwarium to:
- żywe tło z mchu
- trawnik (z mchu?)
- "konstrukcja" z piaskowca z kryjówkami
- może jakiś korzeń zamszony
- krewetki (pewnie red cherry)
- jeden dominujący gatunek ryb
Posiadam:
- akwarium 112l z szybą profilowaną (dł. 80cm) i standardową pokrywą,
- nieużywane świetlówki 1x Philips 18W 965 De LUX 6500K i 1x Philips Aquarelle 18W,
- odbłyśniki aluminiowe symetryczny i asymetryczny,
- filtr wewnętrzny Aquael FAN 3 Plus (700 l/h),
- grzałka Elite 100W z termostatem.
Pytania:
- Jaki gatunek mchu jest najlepszy na tło? (żeby dobrze wyglądał i nie "wychylał" się zbytnio na akwarium)
- Z czego posadzić trawnik?
- Czy pod trawnik na siatce może być podłoże z grubego żwiru? (Pomyślałem że trudniej będzie gruby żwir zamulić jeśli woda będzie między kamieniami przepływać.)
- Jaki dominujący gatunek ryb będzie odpowiedni do warunków jakie zapanują w takim roślinno-krewetkowym zbiorniku?
- Jakie pożyteczne rybki "towarzyszące" powinny tam się znaleźć?
- Czy posiadany sprzęt będzie wystarczający?
Dodam, że planowany zbiornik będzie swego rodzaju treningiem przed kolejnym większym (110x30x40), który będę chciał urządzić w takim samym stylu. A dotychczasowy posłuży mi za farmę z której pozyskam mchy, krewetki i część ryb.
Dziękuje z góry za wszelkie rady i pytania pomocnicze

Marcin Biernacki