Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Dymorfizm płciowy u pielęgniczek ramireza
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dymorfizm płciowy u pielęgniczek ramireza  (Przeczytany 12830 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #15 : Marzec 02, 2010, 21:19:47 »

Witam. Jeszcze raz w tym temacie. Dokupiłem samca i dopiero teraz widzę po zachowaniu jak bardzo się pomyliłem. Zenobiusz (u mnie każda "niestadna" rybka ma imię) gania je po całym akwarium. Można by powiedzieć że jest trochę agresywny, ale jedna z samiczek (jak nie gania) celowo do niego podpływa. Faktycznie samiec jest smuklejszy, w ogóle nie ma zaczerwienionego brzuszka, a drugi promień płetwy grzbietowej wcale nie jest wyższy (widać to zależy od osobnika-na potwierdzenie wcześniejsze zdjęcie mojej samiczki). Nie zmienia to faktu że tym razem o pomyłce nie może być mowy. Po całych  przebojach z rozpoznaniem płci mogę stwierdzić, że faktycznie nie jest to proste, ale jak ktoś hodował ramirezy, płeć rozpozna bez większych problemów. Pozdrawiam i obiecuję pomóc przy podobnych rozterkach.  Afro   
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: