Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak zrobic AKWARIUM WZORCOWE ? prosze o rady :))))))
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobic AKWARIUM WZORCOWE ? prosze o rady :))))))  (Przeczytany 3387 razy)
Tomek99
Nowy
*

« : Listopad 07, 2006, 11:16:48 »

Witam

peklo mi akwa 60 L i planuje zakup jakiegos wiekszego zbiornika, tak okolo 250-300 L, duuzo roslin, lawica jakis malych rybek.

Robiac poprzedni zbiornik popelnilem pare bledow, teraz chcialbym zapytac o wasze doswiadczenia i prosic o rady zanim zaczne kompletowac sprzet Smiley staram sie w miare tanio ale porzadnie  :lol: Napiszcie na co zwrocic uwage, co byscie zrobili na moim miejscu Smiley Nawet jak nie napisalem spraw oczywistych to napiszcie, moze ulatwi mi to potem zycie Smiley

AKWARIUM
wysokosc max 45 cm, dlugosc ok 130, szerokosc 40. Mniej wiecej takie wymiary, moze wieksze, najzwyklejsze prostokatne. Szafke postaram sie tez zrobic sam zeby obnizyc koszty Smiley

OSWIETLENIE
mnije wiecej 0,7 W/L, ile dokladnie nie wiem bo nie znam jeszcze wymiarow akwa, pokrywe sam zrobie korzystajac z doswiadczen innych forumowiczow. Planuje w czesci srdokowej swietlowki i dwie po bokach zeby dobrze doswietlic. Swietlowki beda  865, 950, ile wat to sie okaze Smiley

FILTRACJA
i tu sie zastanawiam, powiedzmy akwarium 250 L, warto z sumpem sie bawic ? Czy lepiej jakis filtr zewnetrzny ? W poprzednim akwa mialem kaskade ale czytalem o Eheimach itp i o jakims zewnetrznym mysle.. ale cena ho ho Smiley Wklady planuje gabke, ceramika, wata, zostal mi micro mec jbl`a wiec dorzuce tam Smiley Do tego doloze deszczownie.

PODLOZE
http://www.holenderskie.pl/forum/pliki/dscf0143_770.jpg - czy taki zwirek jest za duzy ? moze dokupic takigo 1-3mm i najpierw ten wiekszy a na wierzch mniejszy ? Jak sadzicie ? I co dac na dno ? jakies podloze mozecie zaproponowac ktore sprawdza sie u was w akwarium ?

CO2
butle mam wypozyczona, niedlugo kupie swoja. Reduktor z manometrem i kostka lipowa, jak dotychczas sie sprawdzala, na jakis super reaktor narazie szkoda mi kasy, moze sam sie zmajstruje.

NAWOZENIE
PGC, PG Fe+, PG macro, woda z kranu, TwO ok.12, TwW ok  7

ROSLINY
jeszcze nie wiem, narazie mysle jak skombinowac akwairum itd, wstepnie mysle o czyms z am.poludniowej ale te twarosci.. Wink

OBSADA
lawica neonow ew. razbor itp, pare skalarow Do walki z glonami otoski, kosiarki, moze krewetki
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2006, 16:21:56 wysłane przez Sebastian » Zapisane

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2006, 11:37:57 »

Generalnie pierwsza myśl jaka mi się nasuwa, to to, że nie powinno się trzymać skalarów i neonków razem. Większe skalary lubią neonki  Tongue
Tomek99
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2006, 12:19:06 »

jak bede trzymal male skalary z neonkami to nic nie powinno sie stac neonkom Smiley

63L - 2x A.Viejita , 3x Otosek
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2006, 16:41:35 »

Zanim kupisz akwarium przemyśl dobrze sprawę oświetlenia, czy bedzie to T5 czy T8, zbliżone moce mają różne długości, a to bedzie miało wpływ przy robieniu pokrywy i czy boki bedą dobrze oświetlone. Lepiej gdy długość akwa dopasujesz do długości planowanych świetlówek, z doświadczenia wiem że przy świetlówkach krótszych o 20cm (po 10cm z każdej strony) boki są słabo oświetlone.
Filtracja - w tym przypadku jestem zwolennikiem filtrów zewnętrznych, zwłaszcza ze względu na łatwość czyszczenia i brak zapachów, które przy sumpie jednak są. (w planach mam zbiornik min. 1500 l i napewno nie bedę robił sumpa, kubełki i stała podmiana wystarczy).
Podłoże - te na foto ma za dużą granulację, bedzie problem z sadzeniem roślin o małym i/lub słabym systemie korzeniowym, trudniej odmula się i wygląd takiego podłoża również nie jest zbyt ładny, ale to już kwestia gustu  Wink. Moja propozycja to podłoże o granulacji nie większej niż 5mm, 2 - 5mm bedzie ok.
No i na koniec mała sugestia co do ogrzewania, lepiej dwie mniejsze grzałki niż jedna większa.

385 l - dyskowce
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2006, 11:25:20 »

Jeśli planujesz dużo roślin jak napisałeś to nie schodź z wysokością baniaka poniżej tych 45 cm.

Najlepiej skup się na max 2 rodzajach rybek. Może w ramach czyścicieli tylko krewetki plus stadko neonków. Tu masz kilka możliwości bo neonki są różne. Co do tego trzymania małych skalarów - one rosną! I wbrew pozorom dość szybko.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2006, 11:27:27 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2006, 08:54:15 »

Ze swojej strony dodam, że nie ryzykowałabym umieszczania krewetek karłowatych wraz ze skalarami w jednym zbiorniku. Jeśli zdecydujesz się na skalary to raczej wybierz otoski.
Konio-ziom
Zainteresowany
**

Lubie Serrrr...

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2010, 17:59:50 »

Jeśli tak bardzo chcesz neonki to jako czyścicieli dna kiryski(też stadne), a do glonów otoski(te też są stadne).
Emi napisała żebyś skupił się na max. 2 rodzajach rybek wiec neonki i któreś z tych które podałem, ale masz jeszcze wybór.

To temat z 2006 roku. Proszę się następnym razem zastanowić zanim zabawisz się w archeologa.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 10:07:08 wysłane przez Emi » Zapisane

25L. - 1 Bojownik, xx Krewetki Red Cherry
Cube 27l. Iwagumi
Piesek Shih Tzu
Sprzedam akwarium o pojemności 54l.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: