Witam
peklo mi akwa 60 L i planuje zakup jakiegos wiekszego zbiornika, tak okolo 250-300 L, duuzo roslin, lawica jakis malych rybek.
Robiac poprzedni zbiornik popelnilem pare bledow, teraz chcialbym zapytac o wasze doswiadczenia i prosic o rady zanim zaczne kompletowac sprzet

staram sie w miare tanio ale porzadnie :lol: Napiszcie na co zwrocic uwage, co byscie zrobili na moim miejscu

Nawet jak nie napisalem spraw oczywistych to napiszcie, moze ulatwi mi to potem zycie

AKWARIUM
wysokosc max 45 cm, dlugosc ok 130, szerokosc 40. Mniej wiecej takie wymiary, moze wieksze, najzwyklejsze prostokatne. Szafke postaram sie tez zrobic sam zeby obnizyc koszty

OSWIETLENIE
mnije wiecej 0,7 W/L, ile dokladnie nie wiem bo nie znam jeszcze wymiarow akwa, pokrywe sam zrobie korzystajac z doswiadczen innych forumowiczow. Planuje w czesci srdokowej swietlowki i dwie po bokach zeby dobrze doswietlic. Swietlowki beda 865, 950, ile wat to sie okaze

FILTRACJA
i tu sie zastanawiam, powiedzmy akwarium 250 L, warto z sumpem sie bawic ? Czy lepiej jakis filtr zewnetrzny ? W poprzednim akwa mialem kaskade ale czytalem o Eheimach itp i o jakims zewnetrznym mysle.. ale cena ho ho

Wklady planuje gabke, ceramika, wata, zostal mi micro mec jbl`a wiec dorzuce tam

Do tego doloze deszczownie.
PODLOZE
http://www.holenderskie.pl/forum/pliki/dscf0143_770.jpg - czy taki zwirek jest za duzy ? moze dokupic takigo 1-3mm i najpierw ten wiekszy a na wierzch mniejszy ? Jak sadzicie ? I co dac na dno ? jakies podloze mozecie zaproponowac ktore sprawdza sie u was w akwarium ?
CO2
butle mam wypozyczona, niedlugo kupie swoja. Reduktor z manometrem i kostka lipowa, jak dotychczas sie sprawdzala, na jakis super reaktor narazie szkoda mi kasy, moze sam sie zmajstruje.
NAWOZENIE
PGC, PG Fe+, PG macro, woda z kranu, TwO ok.12, TwW ok 7
ROSLINY
jeszcze nie wiem, narazie mysle jak skombinowac akwairum itd, wstepnie mysle o czyms z am.poludniowej ale te twarosci..
OBSADA
lawica neonow ew. razbor itp, pare skalarow Do walki z glonami otoski, kosiarki, moze krewetki