Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sól akwariowa  (Przeczytany 4098 razy)
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« : Luty 05, 2005, 17:44:09 »

co sadzicie o tym preparacie ?? co to wogole jest ? ja lecze tym plesniawke w kwaratanniku bo przyniesione neonki dostaly. fakt preparat dziala ale co to jest ??

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2005, 19:50:50 »

sól to sól, spzedawana jest w kryształkach, jest podobna do soli kuchennej tylko tyle że kuchenna jest jodowana a akwariowa jest niejodowana. Zasala wodę (to chyab oczywiste  :lol: ) ja soli uzywam tylko w razie choroby rybek + odpowiedni lek i po chorobie rybek. Na plesniawkę  to wyższa temp.+Mfc a po plesniawce lałbym roztwór soli, nalezy pamietac o tym że soli się nie sypie do akwa tylko najpierw trba do kubeczka z wodą akw. i wspyac odpowiednia ilosc soli i mieszac az sie rozpusci i wtedy dopiero do akwa. Pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2005, 20:44:32 »

ok to wiem ale chodzi mi o to czy ta sol to czasem nie tzw krysztalki ?? podobnywyglad woda w kubku po rozpuszczeniu tego i tego jest taka sama ale czy to to samo ?? a dokladnie o Kalium Hypermanganicum ? czy poproostu ta sol to nie ten preparat ?

Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2005, 11:13:29 »

troche namieszalem wczoraj sprostuje o co mi chodziło w środku niżej wymienionym jest nadmanganian potasu gdzies cos mi raz migło pzred oczami ze wlasnie on jest glownym skladnikiem leczenia np plesniawki to prawda ?? jeslitak to nie oplaca sie kupowac  wszystkich preparatow itp jest srodek w aptece do kupienia bez problemow KALIUM HYPERMANGANICUM male dzieci w tym sie myje. czy sol akwariowa posiada ten skladnik? przeciez jesli ktos z was mia w rece KH to zobaczylby ze kolor jest taki sam jak soli i po rozpuszczeniu w wodzie kolor jest identyczny. . zastanawia mnie czy ta sol to nie jest poprostu nadmanganian potasu  plus jakas  sol ?? nie wiem bo z chemi jestem slabiutki Cheesy ale zaciekawilo mnie to a tak juz wogule na marginesie czy aby na opakowaniach nawet akwariowych niemusi byc podany sklad towaru?? np na zadnym preparacie niewidzialem dzisiaj pzreszuklalem ani na soli tez nie bylo a co w razie gdy dziecko to sobie łyknie?? czy aby to nie jest bląd producenta??  chyba musi podawac sklad chemiczny produktu czy sie myle ?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2005, 21:49:32 »

Żaden producent leków dla ryb nie podaje składu bo to tajemnica firmy, twoje argumenty wydają się być słuszne ,chociaż nie wiem jak to wygląda z prawnego punktu widzenia. Co do nadmanganianu potasu to faktycznie kiedyś był on obowiązkowym wyposażeniem apteczki dla rybek. Jednak jego stosowanie było bardzo kłopotliwe. Starsi akwaryści pewnie pamiętają jakie były problemy z odmierzeniem domowym sposobem 5g nadmanganianu, następnie rozpuszczeniu tego w 10 l wiadrze by uzyskać np. 3l roztworu na kąpiel krótkotrwałą – jak sobie to przypominam to chce mi się śmiać. Obecnie na szczęście są inne lepsze preparaty gotowe, które są niejednokrotnie skuteczniejsze i przede wszystkim prostsze w zastosowaniu.

Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2005, 23:03:50 »

niewiem jak dawniej ale teraz latwo jest to wszystko policzyc jezeli w opakowaniu jest 30 tab na 100 gr  to wychodzi jakies 3,3333  na tabletke dotego policzyc wode juz nie trudno doliczyc dotego znajac warotsc ze na 5 gr  10l  teraz mi sie nie chce ale cekawi mnie czy to skuteczny srodek i czy warto sie tym bawic mam dostep duzy  do tego i mam w domu troche tych tableteczek wiec w razie czego sprubuje dzieki za odpoweidz , , ,

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2005, 00:22:24 »

Czy ktoś z Was widział ostatnio w jakimś sklepie sól kuchenną, ale nie jodowaną?
Bo ja takiej nie mogę znaleźć od dłuższego czasu Sad

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2005, 01:50:24 »

Czy ktoś z Was widział ostatnio ...

Bez problemu można kupić w Auchan (bynajmniej w Legnicy).Wczoraj kupiłem 3 kg Kłodawskiej kamiennej nie jodowanej za 1,89zł.

385 l - dyskowce
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2005, 11:04:31 »

pogdaj w jakimkolwiek sklepie to ci przywioza jesli im za skore nie zalazles Cheesy hihihi  a po co ci ta sol ??

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2005, 15:24:03 »

pogdaj w jakimkolwiek sklepie to ci przywioza ...

To nie sezon na ogórki  :wink:  i dlatego trudniej dostać kamienną niejodowaną, zwłaszcza w sklepach i nie chodzi tu o sklepy a o hurtownie, które nie chcą zapychać sobie magazynów towarem który nie ma popytu.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: