Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niszczenie roslin  (Przeczytany 4833 razy)
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Styczeń 09, 2010, 21:44:00 »

Poszukaj na forum, jest mnóstwo o przerabianiu pokryw, dodawaniu oświetlenia, odbłyśnikach itp.
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 09, 2010, 21:48:10 »

A jak jest z żarówkami energooszczędnymi?? Producent pisze że jego 11 W świeci jak zwykła 60 W jak to liczyć??
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 09, 2010, 21:50:12 »

I ma rację ale to światło średnio się nadaje dla roślin. Moc to tylko jeden z parametrów.
No ale trochę zboczyliśmy z tematu.
elnino9
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 09, 2010, 21:51:03 »

istnieje cos cos zwiekszy moc tego swiatla? bo  wprzerobki nie chce mi sie bawic
a jakie sainne parametry?
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2010, 21:55:08 »

Naprawdę szkoda powielać te same tematy.
Na tym forum jest chyba wszystko co akwarysta powinien wiedzieć na temat światła. Wystarczy poświęcić kilka minut, użyć funkcji szukaj i po zgłębieniu podstawowych informacji zadawać konkretne już pytania.
elnino9
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 09, 2010, 22:03:45 »

ostatnie pytanie:P jezeli zostawie ta 15 w i bedzie chodzic po 12 h to bedzie jakas poprawa?
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #21 : Styczeń 09, 2010, 22:06:08 »

raczej nie

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 09, 2010, 22:06:17 »

Jak będziesz miał nową, dobrej jakości świetlówkę z odbłyśnikiem to będą rosły małowymagające rośliny ale na cuda nie licz.
elnino9
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 09, 2010, 22:12:34 »

jak ktos kiedys spotka sie  ztematem jak rozkminic lepsze swiatlo to niech mi rzuci na pw..
sa swietlowki o tych samych rozmiarach ale wiekszej mocy?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2010, 22:14:29 wysłane przez elnino9 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 11, 2010, 13:01:08 »

Zaczynajac akwarium mam 73 litry
wode podmieniem co 2 tyg okolo 20%

Przydałoby się co tydzień.

oswietlenie to swietlowka 15 watowa
chodzi gdzies 7-8 godzin dziennie

Nie jest źle ale mogłoby być lepiej jednak dla łatwych roślin wystarczająco.

woda caly czas jest bardzo dobrze napowietrzana

Niepotrzebnie. Rośliny nie będą z tego zbyt zadowolone bo pozbywasz ich całego CO2 z którego korzystają.

podloze to zwirek kwarcowo marmurowy(bialo czarne kamyczki)

Żwirek marmurowy podnosi pH a wiele roślin nie przepada za zbyt wysokim pH. Jaką warstwę tego żwirku masz i jakiej średnicy?

nawozow nie uzywam zadnych

I bardzo dobrze. Nie są Ci potrzebne na razie.

parametrow wody tez nie znam

Przydałoby się te pH i twardości zmierzyć.

dolewam zwyklej z kranu

Jeśli robisz podmiany kranówką to zadzwoń do swoich wodociągów niech Ci powiedzą jakie masz twardości (węglanową i ogólną) oraz pH.

i dodaje takiego plynu redulujacego azotany i tip zmieniajaca wode kranowa na akwariowa(taki mocno niebieski plyn w zoltej butelce)

Niepotrzebnie stosujesz tą całą chemię. Wystarczy wodę odstawić w wiaderku na 48h i można ją wlewać do akwarium.

Przy tych warunkach jakie opisałeś nie dziwię się, zę nie chce Ci tam za wiele rosnąć. Zacznij od łatwych roślin takich jak rogatek, moczarka, zwartki, żabienice, anubiasy, mikrozorium, nurzańce. Rośliny trawnikowe i o czerwonych liściach mają przeważnie bardzo wysokie wymagania jeśli chodzi o parametry wody, zawartość dostępnego CO2 w wodzie, odpowiednio żyzne podłoże i dużą ilość światła.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 11, 2010, 14:54:54 »

zwiększ oświetlenie 2x, z nawozami uważaj bo zrobisz sobie glonarium, jedynie potasu dodaj (np. aquapotas) w przypadku pojawienia się glonów zakup krewetki, i skróć czas świecenia. To tak w wielkim skrócie.

rybka lubi pływać...
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 11, 2010, 15:45:47 »

zwiększ oświetlenie 2x, z nawozami uważaj bo zrobisz sobie glonarium, jedynie potasu dodaj (np. aquapotas) w przypadku pojawienia się glonów zakup krewetki, i skróć czas świecenia. To tak w wielkim skrócie.

Może przeczytaj cały wątek a nie tylko pierwszy post zanim coś napiszesz. To tak w wielkim skrócie.
elnino9
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Styczeń 11, 2010, 21:22:51 »

zamontowalem ten odblysnik i podnioslem czas swietlenie do okolo 12 h
srednica kamyczkow kolo 3-5 mm
wode z tego co widze mam twarda(duzo kamnienie w czajniku itp)
napowietrzacz musi chodzic caly czas gdyz jest on polaczaomy z filtrem i gdy wylacze jedno drugie nie ebdzie dzialac...moge jedynie wydmuch powietrza zmiejszyc na minimum
zauwazylem ze trawa urosla okolo 1.5 cm za dobe oO oO a na zabienicach 2 mlode listy wychodza od srodeczka^^:P
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeń 12, 2010, 09:36:25 »

Właśnie i ja mam problem z roślinami więc się wtrącę i zapytam czy na 200l starczy mi 22 waty energooszczędne przeliczane na zwykle 120 przez producenta??? Powiem że rosną mi krasnorosty więc czy robić podmianę wody?>? Mam deszczownię, czy ją zlikwidować by rośliny miały więcej CO2??
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Styczeń 12, 2010, 12:56:51 »

Właśnie i ja mam problem z roślinami więc się wtrącę i zapytam czy na 200l starczy mi 22 waty energooszczędne przeliczane na zwykle 120 przez producenta??? Powiem że rosną mi krasnorosty więc czy robić podmianę wody?>? Mam deszczownię, czy ją zlikwidować by rośliny miały więcej CO2??

Energooszczedne żarówki się nie nadają jako główne światło dla roślin.
Naprawdę z informacji z tego forum można by książkę napisać o świetle, wystarczy sie rozejrzeć.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: