Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Test NO3 JBL - problem z odczytem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Test NO3 JBL - problem z odczytem  (Przeczytany 4363 razy)
kacper77
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2010, 18:52:25 »

Testy na NO3, PO4 i Fe używam firmy JBL. O ile test PO4 ma dobrą skale barwną i można dokładnie określić wynik to niestety w przypadku testu na NO3 jest to niemożliwe. Wynik można oczytać jako 5,10 lub 20. Próbowałem robić roztwory wzorcowe z KNO3 i mineralki i nawet przy 30 test jest dalej żółty, a nie pomarańczowy jak na skali (jedynie intensywność żółci się zmienia).  Czy w testach na NO3 innych firm też ciężko jednoznacznie określić wynik?
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2010, 19:24:29 »

Musisz proprosić kobietę do porównywania kolorów  Afro

Nie jest to bynajmniej żart. Udowodniona sprawa Cheesy

Akwarium i hydroponika
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2010, 19:39:52 »

Prosiłem:) Moja kobietka na pewno nie ma problemu z rozróżnieniem kolorów, jest grafikiem komp. i malarką więc o daltoniźmie u Nas nie może być mowy:)
Nie wiem czy test jest skopany, datę sprawdziłem i jest ok. W pomarańcz na skali barwnej wpada dopiero przy 40-80. U mnie da się dowiedzieć z tego testu tylko, że albo jest bardzo mało NO3, powiedzmy 1, albo, że bardzo dużo np. 60. A wiadomo, że przy nawożeniu zależy mi najbardziej na zakresie od 1 do 20.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2010, 21:01:40 »

Możesz dla pewności powtórzyć test stosując rozcieńczenie badanej wody z czystą wodą,
np. demineralizowaną, w stosunku 1:5 lub 1:10 lub 1:2.
Rozcieńczasz oczywiście przed pomiarem.
Odczytujesz poziom porównując barwę
i tak otrzymany wynik mnożysz przez 5, 10 lub 2 odpowiednio.

Rozcieńczenie dobierasz tak by spodziewany mierzony wynik przypadał na przedział o łatwo rozpoznawalnej
zmianie barwy.

Ja tak robie mierząc NO3 Zoolekiem. Stosuję rozcieńczenie 1:5.

Akwarium i hydroponika
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2010, 21:14:37 »

Idź do sklapu gdzie badają wodę, sprawdź i porównaj.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2010, 22:20:45 »

Testy na NO3, PO4 i Fe używam firmy JBL. O ile test PO4 ma dobrą skale barwną i można dokładnie określić wynik to niestety w przypadku testu na NO3 jest to niemożliwe. Wynik można oczytać jako 5,10 lub 20. Próbowałem robić roztwory wzorcowe z KNO3 i mineralki i nawet przy 30 test jest dalej żółty, a nie pomarańczowy jak na skali (jedynie intensywność żółci się zmienia).  Czy w testach na NO3 innych firm też ciężko jednoznacznie określić wynik?
Ja również używam testów kropelkowych JBL. Nie mam problemu z porównaniem barwy roztworu ze skalą wzorcową, tylko denerwuje mnie, że podziałka jest co 5 ppm. A jak jest z testami innych firm ? Czy skala porównawcza jest również podawana co 5 ppm ?

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2010, 01:02:06 »

Ja używam API i tam jest 0-5-10-20-40-........
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2010, 17:31:35 »

Możesz dla pewności powtórzyć test stosując rozcieńczenie badanej wody z czystą wodą,
np. demineralizowaną, w stosunku 1:5 lub 1:10 lub 1:2.
Rozcieńczasz oczywiście przed pomiarem.
Odczytujesz poziom porównując barwę
i tak otrzymany wynik mnożysz przez 5, 10 lub 2 odpowiednio.

Rozcieńczenie dobierasz tak by spodziewany mierzony wynik przypadał na przedział o łatwo rozpoznawalnej
zmianie barwy.

Ja tak robie mierząc NO3 Zoolekiem. Stosuję rozcieńczenie 1:5.

Tego nie próbowałem, więc jutro zrobię taka próbę.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: