Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Optymalny dobór świetlówek - wzrost roślin i pozbycie się glonów.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Optymalny dobór świetlówek - wzrost roślin i pozbycie się glonów.  (Przeczytany 2145 razy)
wujek_bogdan
Zainteresowany
**

« : Styczeń 07, 2010, 15:30:47 »

Mam w swoim akwarium obecnie 3 świetlówki . Hagen Sun-Glo 20W, Hagen Life Glo 20w(nie life glo2!), oraz Sylvania Aquastar 18W.
wg producenta optymalmym zestawem byłoby połączeni sun+life+flora, zdecydowałem się jednak na Sylvania, ze względu na cenę.  Zastanawiałem się też nad Philips Aquarelle 10000K. Jakie waszym zdaniem świetlówki tworzyłyby najlepszy komplet?

Zależy mi na pozbyciu się glonów (nawożę węglem w płynie EasyCarbo oraz nawozem ProFito , filtruję przez kubełek mini-kani 120 + wewnętrzny Hailea HL-BT700). Glonów jest dużo mniej niż gdy nie miałem odpowiedniego oświetlenia. Pozbyłem się ich też usuwając bardzo zagloniałe liście, ale widzę, żę nadal pojawiają się brzydkie brązowe krasnorosty, ilość zielonych jest raczej w normie.

Akwarium 120L, średnio zarośnięte

do moderatora: temat dotyczy zarówno sprzętu jak i rotślin. jeśli się nie nadaje tutaj, proszę o przeniesienie do działu sprzęt
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 15:35:03 wysłane przez wujek_bogdan » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: