Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z oczyszczeniem wody  (Przeczytany 2046 razy)
karuzel82
Nowy
*

« : Marzec 05, 2010, 17:29:46 »

Witam

Kupiłem sobie ten zestaw
http://mokemi.pl/pl/akwarium-profilowane-panoramiczne-osprzet-zestaw-akwariowy-flamingo-714-l.html?partner=1984
Oczywiście zakup zbyt pochopny bo z 71 litrów po odjęciu przegrody na wbudowany filtr zostało z 50 jak nie mniej. Ale nie w tym rzecz. W sklepie typowo akwarystycznym pan mi polecił podłoże "ala nawóz" taka ziemia w miękkich malutkich granulkach i na górę kazał wsypać czarny, żwirek czy drobną porcelankę ( nie ma to nic wspólnego z podłożem w moim małym 30 litrowym baniczku). Zrobiłem wszystko zgodnie z informacją jaką uzyskałem od Pana z akwarystycznego, czyli najpierw ta ala ziemia i na górę ta ala porcelanka czy jakoś tak dobrze przepłukana (tak aby dokładnie pokryło warstwę pierwszą). Posadziłem 2 roślinki i z całą ostrożnością powolutku napełniłem baniak wodą. Problem polega na tym, że mam taki syf, że przez 3 dni filtrowania przez wbudowany filtr + EHEIM kubełkowy do akwarium 100 litrowego nawet połowy głębokości akwarium nie widać. Co zrobiłem źle.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 23:30:43 »

Jak gruba jest warstwa ziemi, i jak gruba jest warstwa tej "porcelanki" ?

karuzel82
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 08:53:57 »

warstwa ziemi zgodna z opisem na opakowaniu okolo 1 cm porcelanka 1-1,5 cm; jednak po wlaniu wody ziemia wychodzi nad poreclanke
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 09:01:40 »

Wywal tą "porcelankę" i daj na ziemię normalny żwirek kwarcowy średnio-drobny.Gróbość warstwy 3-5cm.To zmętnienie może być od tej niby porcelanki.ziemia z pod żwiru nie będzoe wychodić.
Ps.dziwie się że posiadając jakieś już doświadczenie(miałeś już30l) dałeś się naciągnąc na taki badziew i to jeszcze za tyle kasy papa

karuzel82
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 10:38:35 »

Mario, źle sprecyzowałem tą niby porcelankę bo mi nazwy zabrakło a opakowanie już dawno na wysypisku. Dzięki twojemu wpisowi przypomniała mi się nazwa, mam właśnie żwirek kwarcowy czarny tylko skojarzyło mi się z porcelanką dlatego użyłem takiego sformułowania. Niemniej jednak z twojej wypowiedzi wnioskuje, że 1,5 cm żwirku na 1 cm ziemi to trochę za mało. Dzisiaj gdy czyściłem czyścikiem magnetycznym szybę jak przejechałem przy dnie to po poruszeniu żwirku z dołu ta ziemia zaczęła "dymić" (jak ze szczelin małego wulkanu. Nie wiem jak to zobrazować opisem stąd moje ala przenośnie). W tym właśnie cały problem z mętną wodą. Teraz co mam zrobić? Usunąć część ziemi aby proces szybciej się skończył. Czy może dosypać kolejną warstwę żwirku. Czy częste podmiany wody z odmulaniem (chociaż przy starcie akwarium to chyba nie najlepszy pomysł).

Dzięki za wypowiedzi.

Pozdrawiam
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 11:13:02 »

ja uwazam ze problem lezy w ziemi, za mala warstwa jest zwiru na ziemi i ona sie uwalnia systematycznie do wody, dosyp zwiru zeby od ziemi uzyskac jakies 4cm i poczekaj az woda odmetnieje

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 16:15:15 »

ja uwazam ze problem lezy w ziemi, za mala warstwa jest zwiru na ziemi i ona sie uwalnia systematycznie do wody, dosyp zwiru zeby od ziemi uzyskac jakies 4cm i poczekaj az woda odmetnieje

dokładnie zrób tak jak pisze bebikk.Mozesz zrobić większą podmianę wody 30-40%,to niepowinno zaszkodzić.Szybciej woda się wyklaruje  Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: